Pārlekt uz galveno saturu

Seminārs par digitāliem rīkiem lauku teritoriju attīstības novērtēšanai un plānošanai

Attēla autors: No AREI arhīva

Agroresursu un ekonomikas institūtā (AREI) notika klātienes un vienlaikus arī tiešsaistes seminārs par digitāliem rīkiem lauku teritoriju attīstības novērtēšanai un plānošanai kā noslēgums trīs gadus ilgam un piepildītam starptautiskam projektam PoliRural (https://polirural.eu/). Kopumā projektā līdzdarbojās 37 partneri no dažādām Eiropas valstīm, lai dalītos zināšanās un pieredzē par projekta ietvaros radītiem rīkiem un metodiku lauku attīstības jautājumu risināšanai un virzīšanai. Projektā Latviju pārstāvēja četri partneri – AREI, Latvijas Lauku forums (LLF), Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Baltic Open Solutions Center Ltd. (BOSC).

Seminārā piedalījās 39 dalībnieki un šī bija projekta īstenotāju iespēja plašākai auditorijai pastāstīt par projekta PoliRural ietvaros izstrādāto metodiku un digitālajiem rīkiem, kā arī 12 pilotprojektu piemēriem. Semināra mērķis bija dalīties ar vietējo Latvijas kopienu starptautiskā pieredzē, kā arī atspoguļot projekta rezultātu lokālo un praktisko pielietojumu. Kā norādīja Latvijas partneri, šis starptautiskais projekts bija jauna un vērtīga pieredze, kas tika virzīta sistemātiskā procesā, apvienojot pagātnē gūto pieredzi, lai radītu nākotnē izmantojamu metodiku un rīkus lauku teritoriju attīstībai. Kā atzīst projekta partneri, viens no lielākajiem izaicinājumiem ir bijis datu pieejamība un centieni visām iesaistītajām partnervalstīm izveidot kopīgu prognozēšanas modeli/rīku, jo katrā dalībvalstī bija savas īpatnības datu pieejamībā.

AREI PoliRural strādāja kā metodiskais atbalsts, izstrādājot un analizējot lauku pievilcības konceptu, par ko ir izveidota publikācija, un piedaloties citu metodisko materiālu izstrādē, komentēšanā un testēšanā. AREI kopā ar citiem Latvijas partneriem līdzdarbojās Vidzemes pilotreģiona nākotnes prognozēšanas (foresee) procesā. AREI komanda, strādājot lielā starptautiskā partneru komandā, ieguva pieredzi un jaunus potenciālus sadarbības partnerus.  

 

Pielikums Izmērs
Data based prediction.pdf 4.97 MB
DIH.pdf 3.5 MB
FS and MOA.pdf 872.58 KB
Polirural_overal.pdf 1.8 MB
SDM.pdf 2.41 MB
Semex.pdf 1.8 MB
Pievienots 03/10/2022