Pārlekt uz galveno saturu

5. decembrī – PASAULES AUGSNES DIENA!

Attēla autors: No AREI arhīva

“Augsnes barības vielu zudums ir galvenais augsnes degradācijas process, kas apdraud uzturu, un ir atzīts par vienu no vissvarīgākajām problēmām globālā līmenī saistībā ar pārtikas nodrošinājumu un ilgtspējību visā pasaulē.

2022. gada Pasaules augsnes dienas (#WorldSoilDay) un tās kampaņas “Augsnes: kur sākas pārtika” mērķis ir palielināt izpratni par veselīgu ekosistēmu un cilvēku labklājības saglabāšanas nozīmi, risinot pieaugošās augsnes apsaimniekošanas problēmas, palielinot izpratni par augsni un mudinot sabiedrību uzlabot augsnes veselību“.

Arī Agroresursu un ekonomikas institūta zinātnieki, apzinoties augsnes kvalitātes izšķirošo lomu pārtikas un lopbarības ražošanas nodrošināšanā, kopš savas darbības pirmsākuma 20.gadsimta sākumā, pievērsušies augsnes pētījumiem. Institūta rīcībā ir unikāli (veikti 50 gadu periodā) dati par augsnes auglības pamatrādītāju izmaiņām atkarībā no augsekas un mēslošanas sistēmas. Šie dati tiek izmantoti ikdienas darbā izstrādājot ieteikumus tradicionālo laukaugu sugu audzēšanā ar mērķi saglabāt vai uzlabot augsnes auglību. Šobrīd aktuālo projektu ietvaros tiek skaidrots:

Apzināmies augsnes lomu, saudzējam un sargājam to!

Pievienots 24/11/2022