Pārlekt uz galveno saturu

Projekta izpildes progress no 2023. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. decembrim

Attēla autors: No AREI arhīva

Projekta Filtra L pielietojuma izvērtējums fosfora atgūšanai no notekūdeņiem aprites ekonomikas veicināšanai darba grupa ir veikusi vides priekšizpēti, datu apkopošanu par notekūdeņu attīrīšanas rezultātiem Latvijā, tostarp problemātiskajām NAI, kuras ilgstoši nevar nodrošināt kopējā fosfora koncentrācijas līmeni izplūdē atbilstoši normatīviem. Datus apkopoja no Valsts Vides dienesta ziņojuma, par NAI darbības efektivitāti par 2023. gadu, kā arī publiski nepieejamiem datiem, kas sniegti no VVD Reģionālām vides pārvaldēm.

Apkopojot datus un sadarbības iespējas, ir izvēlētas divas NAI, kurās februārī uzsāks filtra L testēšanu. Projekta posma laikā ir izstrādāta Filtra prototipa testēšanas metodika, sagatavots rasējums filtra izveidei, sagādāti materiāli un uzsākta filtra prototipa būve.

Viena testēšanas cikla (vismaz 100L, max 1m3 atkarībā no filtra efektivitātes) ietvaros paredzēts noņemt vidēji 50 ūdens paraugus monitoringam. Paraugu skaits ir tieši atkarīgs no testēšanas tehniskiem parametriem - sākotnējais piesārņojuma līmenis, pH, kontaktlaika, ūdens temperatūras.

 

Projekta Nr 23-203-PIB-LSS

Sadarbībā ar VARAM Ūdens resursu nodaļu.

Pievienots 04/01/2024