Pārlekt uz galveno saturu

Pārbaudītas vērtības un jaunumi trīs AREI stendos izstādē Riga Food 2020

Attēla autors: No AREI arhīva

Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI) aicina pārtikas profesionāļus un apmeklētājus doties uz starptautisko pārtikas izstādi “Riga Food 2020”, kur būs iespēja iepazīties ar jaunumiem un stabilām pārtikas vērtībām trīs stendos – Inovāciju stendā, Latvijas Zivrūpniecības nozares stendā un Nacionālajā pārtikas stendā.  AREI stendi atradīsies hallē Nr.2, no 9. līdz 12. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā, Ķīpsalas ielā 8. 

“Mūsdienās viss mainās milzu ātrumā. Kas vakar bija moderns, šodien jau kā nederīgs ir miskastē.  Bet lauksaimniecības un pārtikas nozares vienlaikus ir gan stabila vērtība, gan vienas no pasaules progresīvākajām nozarēm. Mīlzīgs tehnoloģiju progress! Un ne tik daudz, lai saražotu vairāk, cik patērētājam labāk un videi draudzīgāk. Ja pirms ne pārāk daudz gadiem uzskatīja, ka Latvijā nevar izaudzēt kviešus labai baltmaizei, tad tagad tos audzējam arī izsmalcinātai pastai. Arī jaunās AREI radītās šķirnes ir ar izcilu uzturvērtību un garšas īpašībam. Tāpat kādreiz zivju konservi netika uzskatīti par „smalku ēdamo”. Bet apskatieties kāda tagad izskatās Latvijas zivju produkcija! Ja pagaršosiet, būsiet izbrīnīti par niansētajām un interesantajām garšām. Ne jau velti pat, ar zivju produkciju izlutinātie japāņi, mūsu šprotes tirgo gurmē sadaļā. Un tagad, kad vīruss ir licis pārvērtēt daudzas lietas un izkristalizējas pamatvērtības, varam lepoties ar savu lauksaimniecības un pārtikas nozari, kas ne tikai spēj pilnībā ar veselīgu pārtiku nodrošināt valsts iedzīvotājus, bet arī ekportēt un ienest valstī papildus reālu naudu”, uzskata AREI Tehnoloģiju pārneses centra Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Asoc.prof., Dr.oec Ingūna Gulbe. 

Inovāciju stenda ekspozīcijā tiks prezentēta ERAF projekta “Kailgraudu miežu šķirne “Kornelija”- augstvērtīga pilngraudu izejviela nišas un funkcionālo produktu izstrādei” KC-PI-2017/43 (www.kornelija.lv) līdz šim iegūtos tehnoloģisko eksperimentu rezultātus ar piedāvājumu Latvijas pārtikas produktu un graudu izejvielu ražotājiem sadarboties šķirnes izpētē un graudu testēšanā jaunu nišas un funkcionālu produktu izstrādei. Pirmo reizi AREI vēsturē Latvijā selekcionēta graudaugu šķirne reģistrēta kopienas augu šķirņu birojā un kailgraudu miežu šķirne ‘Kornelija’ ir ieguvusi selekcionāra tiesību aizsardzību ES (Kopienas) teritorijā. 
Izstādes apmeklētājiem būs iespēja degustēt īpašos kailgraudu miežu plāceņus un ceptus graudus, kas atgādina popkornu un ir lielisks, un veselīgs našķis. Kornelija projekta komanda piedāvā sadarbības iespēju sēklaudzētājiem, lauksaimniekiem un pārstrādātājiem ar nolūku iepazīties ar kailgraudu miežiem Kornelija, izmēģināt tos savos apstākļos, lai spriestu par to piemērotību audzēšanai, pārstrādei un pārtikas ražošanai. Šķirne ir agrīna, ar rupjiem graudiem un paaugstinātu kopproteīna un β-glikānu saturu, kā arī graudu bioķīmisko sastāvu. Šķirnes ‘Kornelija’ graudi izmantojami gan kā izjeviela veselīgas pārtikas ieguvei, gan lopbarībā. Līdz šim jau notiek sadarbība ar Cēsu maize, maiznīca Lielezers, Lāči, Kaņepītes, Grauda spēks, Mazo lāču putra, LLPTF, Latvijas Maiznieks, Color pasta, Dārzkopības institūts, Dabīgs gardums, Milzu!, SKY, Radošā maizes laboratorija Ramala.

Kā otra tiks prezentēta kaņepju šķirne ‘Pūriņi’. Pēc Valsts augu aizsardzības dienesta, Sēklu kontroles departamenta lēmuma KAT1-20-02 no 27.02.2020.gada kaņepju šķirne ‘Pūriņi’ (Canabis sativa L.) iekļauta Latvijas augu šķirņu katalogā, kā laukaugu ģenētisko resursu saglabājamo šķirni. No Latvijas vietējo kaņepju sēklām gatavo garšīgus un veselīgus uzturlīdzekļus – kaņepju sviestu, grūsli, kaņepju pienu, eļļu u.c. pārtikas produktus, kā arī iegūst fosforu saturošu organisko savienojumu – fetiņu, ko lieto medicīnā pret mazasinību un vielmaiņas slimībām. No kaņepju stiebriem iegūst šķiedru, ko izmanto diegu, virvju gatavošanai, būvniecībā, papīra ražošanai. Izstādē varēs iegādāties AREI sadarbības partnera z/s “Kotiņi” produkciju.

Zemkopības ministrijas atbalstītajā Nacionālajā pārtikas kopstendā šogad ar Latvijas lielo ražotāju labumiem piedalīsies Jaunpils pienotava, Mosenc, Gaļas nams Ādaži, Maiznīca Dona, Top food, Valežs, Aloja Starkelsen.

AREI īsteno Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda projektu, kura ietvaros Latvijas zivrūpniecības uzņēmumi - Karavela, Banga Ltd. un Verģi, šogad piedalīsies starptautiskajā izstādē Riga Food 2020 ar jaunumiem, kā arī dažādiem kulinārijas pārsteigumiem, radītiem no šo uzņēmumu produktiem. Varēs degustēt svaigi fritētas brētliņas, neierasti pasniegtas zivju uzkodas no konservētām un kūpinātām zivīm un jūras produktiem. 

Visos stendos būs iespēja uzzināt ar lauksaimniecību un pārtiku saistītus jautājumus, zinātnieku radītās vērtības, kā arī novērtēt ražotāju radītos jaunumus pārtikas nozarē.

kk

 

Papildu informācijai:
Andra Ūdre
AREI Tehnoloģiju pārneses centra vadītāja
E-pasts: andra.udre[at]arei.lv, Mob.tālr.29441332

facebook
 

Pievienots 07/09/2020