Pārlekt uz galveno saturu

Veiksmīgi aizritējušas ikgadējās lauku dienas Stendē

Attēla autors: No AREI arhīva

Veiksmīgi aizritējušas ikgadējās lauku dienas Stendē, kas ikgadēji notiek jūlija sākumā. Lauku dienas šādā formātā Stendes pētniecības centrā notika pirmo reizi, kas sastāvēja no īsas teorētiskās ievaddaļas, iepazīšanās ar laboratoriju un jauno siltumnīcu, brīva pārvietošanās pa apskates objektiem orientējoties pēc kartes, mājražotāju tirdziņš un nodarbības bērniem. Kopā Stendes pētniecības centrā viesojās ap 110 apmeklētāju. 
Lauku dienu ietvaros tika izrādīta ļoti liela interese par izmēģinājumu tehniku, apmeklētājiem bija iespēja ne tikai aplūkot, bet arī pašiem iekāpt tehnikā. Ikdienā šādu tehniku var apskatīt reti. Bērniem un viņu vecākiem bija prieks par aktivitātēm pašiem mazākajiem apmeklētājiem, kuri varēja izstaigāt baskāju taku, pagatavot paši savus slaimus un mazas glezniņas. 

Z.Jansone īsumā informēja apmeklētājus par to, kas ir paredzēts jaunajās siltumnīcās un kādi ir nākotnes plāni. 

Agrotehnikas sējumos liela interese bija par izmēģinājumiem - Izsējas normas un sējas veida ietekme uz ziemas kviešu graudu ražu un kvalitāti (AREI):
- Audzēšanas tehnoloģiju efektivitāte Stendes ziemas kviešu šķirņu un perspektīvo  līniju sējumos (AREI), lai apskatītu Stendes pētniecības centra jaunās šķirnes un perspektīvās līnijas un kā šķirnes reaģē uz samazinātu izsējas normu lietošanu parastajā sējā (12 cm sējrindu attālums) un tālrindsējā (25 cm sējrindu attālums).

Lauksaimnieki iepazinās ar kailgraudu miežu šķirni 'Kornelija'. Projekta "Kailgraudu miežu šķirne 'Kornelija' - augstvērtīga pilngraudu izejviela nišas un funkcionālo produktu izstrādei", Nr. KC-PI-2017/43 ietvarā divus gadus Stendes PC ir iekārtoti lauka izmēģinājumi, lai izstrādātu šķirnes audzēšanas tehnoloģiju optimālu agronomisko rādītāju, augstvērtīgu graudu un kvalitatīvas sēklas ieguvei. Ar 2019. gada lauka izmēģinājumu rezultātiem var iepazīties šeit.


Talsu Televīzijas sižets par Lauka dienu Stendē

Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā notika Lauka diena visai ģimenei. Šeit tikās ne tikai nozares profesionāļi, lai dalītos pieredzē, bet arī citi interesenti, kas varēja uzzināt vairāk par pētniecības centra darbību, apskatīt laboratoriju un izmēģinājumu laukus.

Pievienots 13/07/2020