Pārlekt uz galveno saturu

Miežu ‘Kornelija’ pievienošana svaigās pastas mīklai

Attēla autors: No AREI arhīva

Miežu ‘Kornelija’ pievienošana svaigās pastas mīklai, aizstājot cietos kviešu miltus 20, 30, 40% apjomā paaugstina mīklas graudainību, drupenumu, novērojamas nelielas krāsas izmaiņas, mīkla kļūst tumšāka. Par visveiksmīgāko atzīta 20% kviešu miltu aizstāšana ar miežu ‘Kornelija’miltiem. 
Veicot svaigās pastas ķīmiskā sastāva novērtējumu, secinām, ka aizvietojot 20% rudzu miltus ar miežu ‘Kornelija’ miltiem pastas olbaltumvielu saturs tiek palielināts par vairāk kā 1%, kopējais diētisko šķiedrvielu saturs par 1,3%. Savukārt šķīstošā šķiedrviela, kas ļoti labvēlīga cilvēka zarnu veselībai testētajos paraugos ar miežu miltu ‘Kornelija’ piedevu ir noteikta četras reizes vairāk – kontroles paraugos 0.27%, bet izmēģinājuma paraugos1.15%.
Tika vērtēts arī atsevišķo aminoskābju saturs pastas paraugos. Secināts, ka ar 100g izmēģinājuma pastas cilvēks uzņem 15.3% olbaltumvielu, no kurām gandrīz puse – 48,6% ir neaizstājamās aminoskābes (tādu, kuras organismā neveidojas, bet jāuzņem ar uzturu), tas nozīmē, ka 100g pastas porcijā ir 7.44g neaizstājamo aminoskābju.


Projekts - Kailgraudu miežu šķirne 'Kornelija' - augstvērtīga pilngraudu izejviela nišas un funkcionālo produktu izstrādei, Nr. KC-PI-2017/43

korn
Pievienots 10/01/2020