Pārlekt uz galveno saturu

Priekuļu kartupeļi Lielstraupes pilī

Attēla autors: No AREI arhīva

Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros 26.februārī Agroresursu un ekonomikas institūts un Priekuļu kartupeļi bija uzaicināti viesoties Lielstraupes pilī un piedalīties pasākumā “Saglabāsim savu gastronomisko mantojumu – audzēsim Latvijā radītās kartupeļu šķirnes”.

kartupeli

kartupeļi

Omulīgā atmosfērā Lielstraupes pils ēdamzālē norisinājās informācijas, domu un viedokļu apmaiņa starp kartupeļu audzētājiem, ēdājiem un ekspertiem. Projekta “Kartupeļi vieno” vadītāja AREI vadošā pētniece Ilze Dimante un kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule dalījās pieredzē un zināšanās par kartupeļu lomu sabiedrībā, kultūras mantojumā, par kartupeļu ienākšanu un šķirņu veidošanu Latvijā, kā arī par kartupeļu vērtību no dažādiem skatu punktiem. Kā kartupeļus un stāstus par tiem iekļaut lauku saimniecības biznesa virzībā iedvesmoja projekta “Our common Nordic roots” vadītāja un Slow Food Straupe tirdziņš pārstāve Rūta Beirote.

Mazajiem un lielajiem apmeklētājiem bija iespēja likt kartupelim pasmaidīt spēļu istabā, kur dažādus asprātīgus uzdevumus bija sagatavojušas Lāsma Rābante-Hāne un Līga Dzedule. Pasākuma dalībnieki varēja iepazīt ne tikai Latvijā veidotu kartupeļu šķirņu izstādi, bet arī nogaršot šefpavāres Baibas Smilgas sagatavotās kartupeļu šķirnes ceptā un vārītā veidā.

Kopējā pasākuma norisē izvirzījās jautājums – vai Latvijā vajadzīgs un nepieciešams zīmols – PRIEKUĻU KARTUPEĻI, kas vēstīs par mūsu lepnumu un varēšanu?

Paldies Cēsu novadam, Lielstraupes pils kolektīvam un īpaši Rudītei Vasilei par pasākuma ideju, organizēšanu un viesu uzņemšanu.

2

3

4

Pievienots 28/02/2025