Pārlekt uz galveno saturu

Vizītē Čehijas Augkopības institūtā

Attēla autors: No AREI arhīva

18. martā Agroresursu un ekonomikas institūta zinātnieces Inga Jansone, Inga Morozova un Līvija Zariņa darba vizītē apmeklēja Čehijas Augkopības institūtu (VURV).

1

AREI delegāciju laipni sagaidīja institūta direktora Dr. Mikuláš Madaras deleģētie zinātnieki no Barības vielu pārvaldības nodaļas (Department of nutrient management), Dr. Lukas Hlisnikovsky, vadībā. Viņš iepazīstināja ar ilggadīgo augu mēslošanas stacionāru, kas ierīkots Orthic Luvisol augsnē ar 27% māla saturu. Vizītes laikā stacionāra laukā tika veikta ziemas kviešu papildmēslošana. Varējām iepazīties ar darbu organizāciju, ar lauka izkārtojumu un uzzināt par datiem, kādi tiek uzkrāti ilgo pētījumu gaitā. Pēc tam bija iespēja iepazīties ar Mikrobioloģijas laboratorijas aktuālajiem pētījumiem Dr.D. Novotny vadībā un Augu aizsardzības nodaļas veiktajiem izmēģinājumiem lauka apstākļos, kur tika izvērtēta  kontrolētos apstākļos inokulētu labību genotipu rezistence pret galvenajām labību slimībām. Šajā brīdī vizuāli uz lauka varēja labi redzēt genotipu izturību pret pundurrūsu. Vizītes noslēgums bija organizēts Gēnu bankas laboratorijas telpās. Bija iespēja uzzināt, kā Čehijā notiek gēnu saglabāšana un genotipu īpašību pārbaude.

Čehijas Augkopības institūtā ir ap 320 darbinieki, aptuveni trešā daļa no viņiem veic zinātnisko darbu, bet pārējie ir tehniskie darbinieki. Īstenoto projektu skaits ir liels, pārsvarā tie ir valsts mēroga projekti. Abi institūti, gan AREI, gan VURV, darbojas līdzīgās jomās, tāpēc klātienes diskusija ar kolēģiem bija noderīga abām pusēm.

3


2

Pievienots 19/03/2024