Pārlekt uz galveno saturu

Kartupelis mākslā, māksla kartupelī

Attēla autors: No AREI arhīva

Pasaules latviešu mākslas centrā Cēsīs 2. martā ikviens varēja meklēt saistību starp kartupeli un mākslu.

Mākslinieks un mākslas vēsturnieks Džefrijs Alens Praiss (Jeffrey Allen Price) bija speciāli ieradies no Ņujorkas ASV, lai iepazīstinātu ar kartupeļa lomu mākslā, kā arī iemācītu katram pašam veidot mākslu un paraudzīties uz pasauli caur kartupeli. Rīta pusē meistardarbnīcā bija iespēja darboties ar kartupeli un izpaust savu radošumu košos mākslas darbos. Izejmateriālu radošajai darbnīcai bija sarūpējuši AREI darbinieki.

Džefrijs Alens Praiss, kurš ir īpaši pievērsies kartupeļu mākslai, ar lepnumu piedāvāja neparastu filmu plakātu izstādi ar kartupeļu tematiku, kas iegūta no "Think Potato Institute" kolekcijas. Šī vairāk kā 60 darbus saturošā, izstāde bija kulminācija Džefrija Alena Praisa gandrīz trīs gadu desmitus ilgajam mērķtiecīgajam darbam, dokumentējot ar kartupeļiem saistītas ainas filmās, televīzijā un populārajā kultūrā, vienlaikus apkopojot milzīgu artefaktu un efemeru kolekciju ar kartupeļu tematiku. Līdztekus izstādei tika demonstrēts paša Praisa kinematogrāfiskais darbu "THIS IS HOW I SAY POTATO" - dīvaina īsfilma, kurā cilvēki saka, dzied un pat kliedz "kartupelis" vairāk nekā 60 valodās un dialektos - apburošs papildinājums Kartupeļu dienu svinībām. Skatītājiem bija iespēja ieskatīties arī 9 minūtes garā “kartupeļu kino” ainu apkopojumā, kas parāda mākslinieka ieceri reiz sarīkot ar kartupeļu tematiku saistītu filmu festivālu.

Pēcpusdienā interesentus priecēja Dž.A.Praisa sagatavotā prezentācija, kas vēstīja par kartupeļu lomu, atspoguļojumu un ideju pasaules kultūrā un mākslā. Lekcija aptvēra laiku ar vieniem no senākajiem dokumentētajiem kartupeļu mākslas artefaktiem Močes kultūrā mūsu ēras sākumā Peru līdz modernajai popkultūrai (M.Monro kartupeļu maisā u.c. piemēri) un mākslai. Praiss savā lekcijā īpaši pievērsās slavenās V. Van Goga gleznas “Kartupeļu ēdāji” tapšanas vēsturei, kā arī Milē darbam “The Angelus” (ar kartupeļiem tās centrā) un tā dažādajām interpretācijām. Viens no ievērojamākajiem Milē darba interpretētājiem un motīva izmantotājiem bijis sirreālists Salvadora Dali. Arī mūsdienu pasaulē virkne autoru pievērsušies kartupeļu tēmai savos darbos, bet pats lekcijas autors Praiss 2003. gadā nodefinējis mākslas konceptu “Potatoism”. Interesanti, ka viena no pasaulē dārgāk pārdotajām fotogrāfijām ir Kevina Aboša darbs “Potato #345 (2010)”. Pateicoties lektora degsmei un interesantajam stāstījumam, mazliet vairāk kā divas stundas paskrēja vienā elpas vilcienā.

Vēstījums lika pārdomāt, cik gan tuvas ir saites starp dažādām dzīves jomām, tostarp kartupelis var būt nozīmīgs ne tikai uz lauka vai pusdienu galda, bet arī mākslas, mūzikas un citās radošās jomās.

 

 

Paldies Pasaules latviešu mākslas centram par telpu nodrošināšanu un citiem pasākuma organizatoriem, īpaši I.Dimantei no AREI

Pievienots 08/03/2024