Pārlekt uz galveno saturu

PRIEKUĻU KARTUPEĻI LEPNI IESOĻO CĒSU PILĪ

Attēla autors: No AREI arhīva

AREI organizētais  “Kartupeļi vieno” – viens no lielākajiem pasākumiem  Vidzemes inovāciju nedēļā 2024

Viens no plašākajiem un interesantākajiem pasākumiem Vidzemes inovāciju nedēļā bija multidisciplinārā konference "Kartupeļu transcendence evolūcijā ārpus robežām”, kas norisinājās Cēsu vēstures un mākslas muzejā 1.martā.

Par konferences ideju, akcentiem un norisi rūpējās AREI kartupeļu pētniece I.Dimante. Viedokli par kartupeļiem lasījumos sniedza selekcionāre, vēsturnieks, literatūrzinātniece, pārtikas zinātniece un arī mākslas zinātnes pārstāvis. AREI selekcionāre I.Skrabule iepazīstināja ar kartupeļu izcelsmi un ceļu apkārt pasaule, vēsturnieks T.Pumpuriņš pakavējās Latvijas kartupeļu selekcionāru dzīves līkločos, literatūras zinātniece J.Kursīte-Pakule izvērtēja kartupeļa vietu latviešu folklorā, literatūrā un mākslā, bet pārtikas zinātniece L.Jansone skaidroja kartupeļa uzturvērtību. Konferences dalībniekus sasniedza arī Pasaules kartupeļu vēstnieka Latvijas riteņbraucēja Toma Skujiņa video uzruna.

Kā pagatavot gardākos ēdienus no Latvijā izveidotajām kartupeļu šķirnēm demonstrēja viens no izcilākajiem Latvijas šefpavāriem I.Ladigs, kuram asistēja VTDT audzēknes pavāru specialitātē.

Par to, kā kartupelis varētu veicināt interesi par novadu, “Cēsis inside” dibinātājas un novada kartupeļu vēstnieces Sigitas Klētnieces vadībā diskutēja Cēsu novada tūrisma industriju pārstāves. Kristīna Sprūdža un Anda Briede (Cēsu rajona lauku partnerība) aicināja plašāk stāstīt kartupeļu stāstus, izmantot kartupeļus jaunu sadarbību un produktu veidošanai.

Bet konferences noslēguma daļu aizņēma mākslas vēsturnieks, pasniedzējs, “kartupeļu mākslinieks” Jeffrey Allen Price, kas speciāli uz šo pasākumu bija ieradies no ASV. Vispirms aizraujoša lekcija par kartupeli mākslā un mākslu kartupeļos, bet pēc tam katram pašam bija iespēja veidot mākslas darbu, piedaloties mākslinieka vadītajā meistardarbnīcā.

Katras nozares pārstāvim konferencē bija atšķirīgs vēstījums, bet visus vienoja kartupeļi.

Cik dažādi, pārsteidzoši, uzticami, pazīstami un neparasti var būt kartupeļi atklājās visas dienas garumā, pasākuma viesi šo vēstījumu aiznesa sev līdzi.

 

Konferences lekciju un diskusiju ieraksts: https://www.youtube.com/live/EOoBuWSeLgE?si=6Qb_x67ov8rDbh0Y

 

Konferences organizēšanu atbalstīja atbalstīja Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021-2027 projekts MainPotRe "Maintenance and scaling up potato growing and consumption heritage in Northern Baltic region to build up resilient communities" un AREI attīstības fonds.

logo

Pievienots 07/03/2024