Pārlekt uz galveno saturu

AREI izveidotās šķirnes - kartupeļu vakariņās gardēžiem

Attēla autors: No AREI arhīva

H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns Cēsīs, 1.martā aicināja uz vakariņām “Kartupelis gardēdim”. Tas bija pārsteigums apmeklētājiem, jo visi ēdieni bija pagatavoti no kartupeļiem, izmantojot šķirnes, kas radītas Priekuļos.

Krēmzupai bija izmantoti kartupeļi ar baltu mīkstumi – šķirne ‘Imanta’, no šīs šķirnes veidotas arī klimpas otrajai uzkodai.  Krāsnī ceptiem kartupeļiem tika izmantota šķirne ‘Prelma’, bet kartupeļu kūka bija pagatavota no šķirnes ‘Jogla’, kuras bumbuļos ir daudz cietes. Šķirni, no kuras pagatavota trauslā kartupeļu vafele un arī komplimenta uzkoda, restorāns neatklāja. Nepārspējama bija šefpavāra Edgara Rubeņa izdoma, pagatavojot ne tikai gardu, bet arī krāšņi mākslinieciski noformētu maltīti. Vakariņu goda viesis Jeffrey Allen Price (mākslinieks no ASV) atzīmēja, ka šīs bija lepnākās kartupeļu vakariņas, kādās viņš ir piedalījies. Savukārt mūsu kolēģes, pētnieces Ilze Skrabule un Ilze Dimante atbildēja uz apmeklētāju jautājumiem, piemēram, kā rodas šķirnes nosaukums, kādas uzturvielas satur krāsaini kartupeļi, kā kartupeļu augs nokļūst mēģenē, cik kartupeļu šķirnes ir izveidotas Latvijā u.c.

Kartupeļi bija ne tikai vakariņu ēdienkartes pamatā, bet rotāja arī katru galdiņu restorānā. Daži no apmeklētājiem novērtēja kartupeļu auga skaistumu un pat izteica vēlmi tos iegādāties. Tomēr, kā jau nesezonā, augiem jānodrošina īpaši apstākļi, tāpēc tie ceļoja atpakaļ uz Priekuļiem, cerot, ka nākamās ražas bumbuļi atkal priecēs restorāna apmeklētājus.

Jāpiebilst, ka H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns iekļauts Michelin Guide ceļvedī, kas liecina par radošumu un augstu kvalitātes līmeni.

Pievienots 07/03/2024