Pārlekt uz galveno saturu

Jūgendstila metropole Rīga ienāk Berlīnes “Zaļajā nedēļā” jeb “Gruene Woche” 2024

Attēla autors: No AREI arhīva

Šodien tika atklāta starptautiskā izstāde-gadatirgus “Zaļā nedēļa”jeb “Gruene Woche”2024 Berlīnē.

Zaļā nedēļa ir viens no tradicionālākajiem gadatirgiem Vācijā un viens no pazīstamākajiem pasākumiem Vācijā. Tā tika dibināta 1926. gadā Berlīnē "Zelta divdesmitajos gados" un ir unikāla kā vadošā starptautiskā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstāde. Izstādes dalībnieki no visas pasaules desmit dienu laikā piedāvā plašu produktu klāstu. Zaļā nedēļa ir arī platforma aktuāliem sociāliem jautājumiem, piemēram, klimata aizsardzībai, aprites ekonomikai, resursu saglabāšanai un ilgtspējīgai zemes izmantošanai. Zaļā nedēļa šogad norisināsies 88.reizi, no 19. līdz 28. janvārim.

Latviju prezentējošais stends pēc Zemkopības ministrijas iniciatīvas šoreiz tapis Jūgendstilā, kas radās 1890.gadu otrajā pusē Eiropā, bet par visaptverošu parādību kultūrā kļuva laikā no 20. gadsimta sākuma līdz Pirmajam Pasaules karam. Eiropas jūgendstila metropole ir Rīga un 20.gadsimta divdesmitie gadi ir izstādes dibināšanas laiks, kas sasaucas ar “art nouveau” uzplaukuma laiku un Latvijas stenda stilu.

“Rīga ir Eiropas jūgendstila pērle, bet arī citu Latvijas pilsētu un pat lauku vidē ir jūgendstila pērlītes. Starpkaru periodā Latvijas lauksaimniecība ar bekona un sviesta eksportu bija Latvijas tautsaimniecības pērle. Un arī šodien ir tāpat. Latvijas nozīmīgākā eksporta nozare ir lauksaimniecība un pārtikas nozare. Latvijas pērles. Ar galvenajai izstādes apmeklētāju publikai- vāciešiem tik zināmo jūgendstilu, centīsimies iepazīstināt arī ar Latvijas lauksaimnieku un pārtikas ražotāju pērlēm. Ar Latviju- kā mūsdienīgu drošas, kvalitatīvas un garšīgas pārtikas ražotājvalsti”, par stendu savu viedokli pauž AREI Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Asoc.Prof.Dr.oec. Ingūna Gulbe.

Apmeklētājus gaida patīkamas pārvērtības Latvijas stendā, kur tiek likts lietā gan mākslīgais intelekts, interaktīva foto vieta jūgendstila vidē, gan jūgendstila laikam atbilstošas uzkodas, griezts laimes rats, pagatavoti ēdieni un tirgotas preces no Latvijas, gan atbilstoši ietērpts apkalpojošais un konsultējošais personāls, fonā skan tam laikam atbilstoša mūzika, un stendā notiekošo var vērot arī attālināti, sekojot tiešraides saitei: 

https://www.twitch.tv/event_more?sr=a

 

Izstādē "Zaļā nedēļa" Latvijas reprezentatīvais stends 130 kvadrātmetru platībā atrodas 8.2.hallē.

Latvijas stendu apmeklēja Vācijas Federālās Pārtikas un lauksaimniecības ministrs Čems Ezdemirs un Vācijas Pārtikas un lauksaimniecības ministrijas amatpersonas, kuras sagaidīja Zemkopības ministrs Armands Krauze ar delegāciju no Latvijas.

Izstādes ietvaros notiks arī Pasaules pārtikas un lauksaimniecības forums (GFFA), ko organizē Vācijas pārtikas un lauksaimniecības ministrija (BMEL). GFFA ir vadošā starptautiskā konference par galvenajiem jautājumiem, kas skar pasaules lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības nākotni. Galvenais notikums ir vairāk nekā 70 lauksaimniecības ministru tikšanās.

Sīkāka informācija: www.gruenewoche.de  

5

4

3

2

1

https://www.facebook.com/AREIizstades

https://www.facebook.com/AREILatvija

Pievienots 19/01/2024