Pārlekt uz galveno saturu

AREI organizētos kopstendus izgaršo Latvijas dietologu grandi

Attēla autors: No AREI arhīva

Kā katru gadu AREI organizēto kopstenu produkciju izgaršoja un novērtēja ārsti dietologi Lolita Neimane un Andis Brēmanis. Šie ārsti pārstāv viedokli, ka ēst var visu, kas garšo. Galvenais jādomā cik bieži un kādās devās. Tāpēc izcilie speciālisti nodegustēja visu plašo piedāvājumu. Sākot no desām un kūkām, līdz zāļu tējām un spinātu kotletēm. Visu atzina par labu un garšīgu. Bet kā jau šīs profesijas pārstāvji, īpaši interesējās par mūsu ražotāju veselīgo produktu klāstu. Un pilnīgi visu kopstenda dalībnieku produktu sortimentā atrada ko izcilu. Lūk viņu komentāri:

Unda

Konserviem ir jābūt katrā mājā nebaltai dienai. Aptiekā ir zivju eļļa un krila eļļa. Zinātāji sapratīs atšķirību. Šeit ir dabonams pats krils konservos. Ēdam krilu un zinām, ka esam apēduši veselīgo Omega 3 savā pirmatnējā versijā un plus vēl olbaltumu.

17

Karavela

Parasti zivju konservi ir diezgan sāļi - 1.5-2 gr sāls. Šeit ir tuncis ūdenī bez piedevām ar nieka 0.7 gramiem sāls. Paņem papriku, Latvijas tomātiņu, salātu lapu un citus dārzeņus, pieliec šo tunci un ir gatavi salāti bez papildus sāls. Uzspied pa virsu citronu un ir  maltīte, ko rekomendē visi kardiologi un dietologi.

16

Verģi

Saldētās mazās reņģītes, kā jau sāļo ūdeņu zivs, ir vērtīgo Omega 3 taukskābju avots. Šeit jau tās ir gatavas ātrai pagatavošanai. Tikai fileja. Ņem, cep un ēd.

15

Sudrablīnis

Aizņemtiem un slinkiem cilvēkiem ir iespēja dabūt gatavu ēdienu 5 minūtēs. Tagad papildināti ar tradicionālām receptēm. Piemēram, kartupeļi ar īstu sēņu garšu, ko dod baravikas.

14

Portlite

Krabju nūjiņām ir visādas nianses. Ar lielāku un mazāku “krabju gaļu” nūjiņās. Zivs masa, kas ir olbaltumvielas, un mazāk sāls, sulīgāka garša, protams maksā dārgāk. Bet tad nauda ir iztērēta par labām lietām. 2.5 reizes vairāk olbaltumvielu kā tradicionālājas krabju nūjiņās. Un tādas šeit ir.

13

Royal Nordic

Šī uzņēmuma auksti un karsti kūpinātajam lasim ir visu laiku augsta un nemainīga kvalitāte. Gan labi izskatās, gan labi garšo.

12

Kronis

Veselīgā dzīvesveida cienītājiem ir tomātu mērce bez sāls un cukura. Tā jāēd daudz un uzreiz, jo daba dara savu un atvērtā burciņa drīz sāk pelēt. Dažādie zupu varianti ir ērtā un drošā iepakojumā. Īpaši izdevīgi tiem, kas dzīvo vieni. Ņem kādu no zupām kā bāzi un papildini ar savām veselīgajām idejām.

11

Puratos

Tradicionāli ievārījumā cukurs un ogas ir puse uz pusi. Smēriņš ir augļu produkts, kura sastāvā ir 77,7 % ogu vai augļu. Garšo kā bērnībā un ir veselīgs našķis. Īpaši izcils ir ķiršu.

10

Latvijas maiznieku biedrība

Pilngraudu maize ir jāēd! Galdā atkal tiek celtas senās receptes. Bez rudziem un kviešiem, aizvien vairāk parādās mieži.  Liela produktu dažādība un interesantas garšas.

9

Jaunpils pienotava

Rūgušpiens ir Latvijas skābpiena produkts. Te tas ir pavisam īsts. Un dažādā biezpiena izvēle var kalpot par pamatu tik daudz un dažādām pamatēdienu un desertu variācijām! Izmantojiet rīvēto klasisko cieto sieru Bresto kā garšvielu.

8

Gaļas nams Ādaži

Spinātu kotletes, kas satāv no kartupeļiem un spinātiem ir izcilas. Droši vien labi sader arī ar gaļu.

7

Balticovo

Proteīna saldējums no olu baltuma der kā ēdiens. Apēd olu saldējumu un gūsi gan baudu, gan labumu. Garšīgi arī tie ar mazāku olbaltumu, bet ne tik vērtīgi.

6

Very Berry

Funkcionālie dzērieni ir veids kā jauns cilvēks var iepazīt augus oriģinālā veidā. Jaunieši nez vai ar sajūsmu dzers vīgriežu tēju. Bet šī ir zālu tēja uz augļu/ogu sulas bāzes.

5

Valežs

Garšvielas vienmēr ir labi lietot. Bet vislabākās ir tās, kur nav ne sāls, ne cukurs, ne pārtikas ķīmijas. Šim uzņēmumam tādas ir.

4

H2O manufaktūra

Alus šeit parāda garšu un smaržu daudzveidību. Īpaši uzteicams bezalkoholiskais alus, kur izmantots speciālais raugs, kas faktiski nepārstrādā miežu cukuru, bet pārējais kā parastajam alum. Tāpēc garša ir bagātīga. Ar visiem aliem baudas receptori tiek īpaši iepriecināti.

3

Sidra ceļš

Kvalitatīvs, no svaigas ābolu sulas radīts sidrs ar dažādām garšu niansēm un svaigumu. Lai gan ražots no āboliem, var sagaršot visādas notis -karameli, citrusu, vaniļu. Un patreiz tik modernais rabarberu sidrs arī pieejams. Pieejams dažādām gaumēm, arī sausais, kas mūsu mērauklās ir priekšpusē.

2

1

Pievienots 08/09/2023