Pārlekt uz galveno saturu

Slāpekļa izmantošanās efektivitāte kartupeļos – viena no galvenajām tēmām kartupeļu pētniecībā Eiropā

Attēla autors: No AREI arhīva

Jūnija beigās Francijā, VILLERS St CHRISTOPHE notika Eiropas kartupeļu pētniecības asociācijas (EAPR) Agronomijas un fizioloģijas sekcijas un post-harvest sekcijas apvienotā konference, kurā kā konferences zinātniskās komitejas locekle un zinātniskās sesijas vadītāja piedalījās Ilze Dimante.

Viena no plašākajām konferences sesijām bija veltīta slāpekļa izmantošanās aspektiem kartupeļos. Sesijā tika prezentēti jaunākie pētījumi par slāpekli saturoša mēslojuma pielietošanas menedžmentu, tajā skaitā izmantojos optiskos sensorus augu attīstības vērtēšanai.

 

Šajā sesijā Ilze Dimante sniedza mutisku ziņojumu par  projekta “Slāpekļa izmantošanās spēja un proteīna kvalitātes aspekti kartupeļu šķirņu izveidē integrētajai un bioloģiskajai saimniekošanas sistēmām” lzp-2019/1-0371 rezultātiem. Ziņojums saturēja pirmos rezultātus, kuri apstiprina vienu no galvenajām projekta hipotēzēm, ka var tikt identificēti  fizioloģiskie marķieri, audzējot kartupeļus in vitro, kuri liecina par genotipa augstu NUE lauka apstākļos. Šāds salīdzinājums zinātniskajā literatūrā līdz šim nav publicēts, iegūtie rezultāti ir ar augstu zinātniskās inovācijas potenciālu.

 

Ilze Dimante

Pievienots 13/07/2023