Pārlekt uz galveno saturu

AREI Laukaugu un agroekoloģijas nodaļā uzsākta projekta NOBALwheat - kviešu selekcijas rīku kopums ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā pētījumu realizācijas trešā, noslēdzošā sezona

Attēla autors: No AREI arhīva

AREI Laukaugu un agroekoloģijas nodaļā uzsākta projekta NOBALwheat - kviešu selekcijas rīku kopums ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā pētījumu realizācijas trešā, noslēdzošā sezona:

Vasaras kviešu fenotipēšana augstas plasticitātes genotipu identifikācijai

AREI Stendes pētniecības centrā iekārtoti lauka izmēģinājumi 2 ha platībā, kas ietver Eiropā plašāk audzētās vasaras kviešu šķirnes un selekcijas materiālu no Norvēģijas un Baltijas valstu selekcijas programmām. Sēja veikta no 25. līdz 26. maijam.

Zemu izmaksu augstas caurlaidspējas fenotipēšanas platformu ieviešana Baltijas valstu selekcijas programmās.

Vienu reizi nedēļā no sējas līdz pilngatavībai veiksim lauka izmēģinājumu fenotipēšana ar bezpilota lidaparātu (dronu), kas aprīkots ar RGB un multispektrālo kameru, lai sekotu augu augšanai un attīstībai, un iegūtu informāciju par svarīgākajām agronomiskajām pazīmēm. 2. maijā veicām pirmo lidojumu.

Ar projekta ietvarā konstruēto fenomobīlis proksimālai (augstas izšķirtspējas) attēlieguvei, kas aprīkots ar RGB un NDVI (modificētu RGB) fotokamerām, trīs reizes augu veģetācijas perioda laikā dažādās augu attīstības etapos iegūsim katra lauciņa fotoattēlus. No attēlu datiem tik aprēķināti dažādi veģetatīvie indeksi - Maturity/Scenesence (SCI); Normalaized Green-RedDiference Index (NGRDI); Triangular Greenes Index (TGI); Green Area (GA); Greener Green Area (GGA); the normalized difference vegetation index (NDVI). Lai novērtētu abu augstas caurlaidspējas fenotipēšanas platformu datu precizitāti, iegūtie dati tiks salīdzināti ar WP1 veiktajiem mērījumiem.

Šobrīd norit intensīvs darbs pie iegūto divu izmēģinājuma gadu datu statistiskās apstrādes un to interpretācijas, lai projekta noslēgumā nodrošinātu plānoto rezultātu publicitāti. No 7. līdz 8. jūnijam AREI Stendes pētniecības centrā plānota projekta partneru komandas tikšanās, lai kopā strādātu pie publikāciju sagatavošanas, lai iepazītos ar projekta lauka izmēģinājumiem Stendē.

5

4

3

logo 2

logo1

Pievienots 08/05/2023