Pārlekt uz galveno saturu

Zinātnieku nakts Priekuļu un Stendes pētniecības centros 2022

Attēla autors: No AREI arhīva

 

Jau 30.septembrī notiks ikgadējā Zinātnieku nakts, kuru aicināt apmeklēt arī Priekuļu un Stendes pētniecības centros. Pasākuma norises laiks no 15:00-19:00.

Programma:

Priekuļu pētniecības centrs

Stendes pētniecības centrs

Augsnes ilgtspējīga izmantošana un vietējās izcelsmes laukaugi kā izejviela pārtikas ražošanā ir starp galvenajiem Latvijas valsts stratēģiskajiem uzdevumiem, kura ietvaros pētījumus veic Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) zinātnieki.

Šogad Zinātnieku nakts apmeklētājiem būs iespēja viesoties atjaunotajā AREI Priekuļu pētniecības centrā (Priekuļos, Zinātnes ielā 2) un Stendes pētniecības centrā (Dižstendē, Talsu novadā), kur piedāvāsim pētījumu darba vides (laboratoriju, siltumnīcu) apskati un iespēju līdzdarboties.

Izglītojošs stāstījums par augsnes veselību ļaus izprast tās nozīmi cilvēces pastāvēšanai. Savukārt interesanti fakti par mūsu audzēto laukaugu uzturvērtību, ietverot informāciju arī par mazāk zināmām uzturvielām (piemēram, antociāniem vai beta glikāniem), liecinās par to, cik liela nozīme ir daudzveidīgām, viegli pieejamām pārtikas izejvielām. Būs iespēja redzēt, kā darbojas dažādas iekārtas, ar kuru palīdzību notiek graudaugu un pākšaugu paraugu sagatavošana ražas kvalitātes noteikšanai, bet līdzdarbošanās palīdzēs ieskatīties daļā no jaunas šķirnes tapšanas garā ceļa. Acīgākie pamanīs arī dažādus retumus no mūsu arhīva, kuri ļaus ieskatīties institūta vēsturē, kā arī pagājušā gadsimta apsveikumu un uzskates materiālu noformēšanas īpatnībās.

Norises vietas adreses: Zinātnes iela 2, Priekuļi, Cēsu novads un Dižzemes, Dižstende, Talsu novads.

slaideris

Pievienots 26/09/2022