Pārlekt uz galveno saturu

Pasaules kartupeļu kongress

Attēla autors: No AREI arhīva

logo

No 30. maija līdz 2. jūnijam Īrijas galvaspilsētā Dublinā notika 11. Pasaules kartupeļu kongress (WPC). Tajā piedalījās vairāk nekā 900 delegātu no 61 valsts, pārstāvot gan kartupeļu audzētājus, sēklaudzētājus, selekcijas firmas, pārstrādātājus, ražošanas tehnoloģiju ražotājus, gan arī pētniekus. Kongresa laikā tika izvērtētas kartupeļu ražošanas perspektīvas, tendences laikā, kad pasaule piedzīvojusi un piedzīvo visaptverošas pārmaiņas gan izejvielu, gan produkcijas piegādes ķēdēs.

Īpaša nozīme tika pievērsta kartupeļu uzturvērtībai un tās pilnvērtīgai izmantošanai.

Kongresa dalībniekus uzrunāja prominentas personas no pasaules un Eiropas organizācijām. Eiropas Komisijas Lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis (Janusz Wojciechowski), uzsverot saimniekošanas pāreju uz videi draudzīgu saimniekošanu, norādīja, ka valstu nodrošinājumam ar pārtiku ir ļoti būtiska loma situācijas stabilizēšanā un drošības uzturēšanā dažādu neparedzētu apstākļu ietekmē, kā pandēmija, konfliktsituācija starp valstīm. Komisārs uzsvēra, ka kartupeļu ražošanai Eiropā ir milzīga nozīme pārtikas drošības nodrošināšanā. Lai gan kartupeļu ražošanas centrs pārvirzījies uz Āziju, tomēr kartupeļu audzēšana citās pasaules daļās mazinās transporta izmaksas, kā arī jāpievērš uzmanība pilnvērtīgai produkta izmantošanai ne tikai attīstītajās valstīs.

Latviju WPC pārstāvēja AREI zinātnieces Ilze Skrabule un Ilze Dimante, stenda referātos ziņojot par risinājumu slāpekļa izmantošanās efektivitātes noteikšanai (FLPP projekts lzp-2019/1-0371) un sākotnējās kartupeļu sēklaudzēšanas ekonomisko vērtējumu (ziņojums sagatavots ESF projekta Nr.8.2.2.0/20/I/001 ietvaros).

Pasaules kartupeļu kongresa laikā veiksmīgākajiem un atzītākajiem kartupeļu ekspertiem tika pasniegtas Industrijas balvas. Šādu balvu saņēma arī Vāgeningenas Universitātes (Nīderlande) profesors Pauls Struiks, mums pazīstams kā zinātnisko institūciju vērtēšanas starptautiskais eksperts lauksaimniecības jomā.

kartupeli 4

kartupeli 3

kartupeli 2

kartupeli 1

 

Pievienots 15/06/2022