Pārlekt uz galveno saturu

Izziņas materiāls par sojas pupiņu audzēšanu Latvijā apkopots īsajās vadlīnijās

Attēla autors: No AREI arhīva

Soja ir unikāla pākšaugu suga augstvērtīga proteīna un eļļas ieguvei.  Mūsu reģionā tā ir jauns kultūraugs, kuru vēlamies pieradināt produktīvai audzēšanai un izmantošanai gan kā vērtīgu izejvielu pārtikas ražošanā, gan dzīvnieku ēdināšanā lopkopībā. Augkopībā soja, līdzīgi kā citi pākšaugi, ir vērtīgs priekšaugs, tāpat klimata pārmaiņu kontekstā, sojas pupiņām iekļaujoties saimniecību augu maiņā līdzās ziemas kviešiem un rapsim, katrs sojas hektārs samazinātu augu maiņas SEG emisijas par 350–850 kg CO2 ekv. 

Sojas veģetācijas periods tradicionāli ir garāks nekā citiem pie mums audzētiem kultūraugiem, tāpēc piemērotāko šķirņu izvēle nav vienkāršs uzdevums.

Sojas pupiņu dažādu šķirņu un audzēšanas tehnoloģiju lauku izmēģinājumi, kā arī vietēji audzētu sojas pupiņu eksperimentāla iekļaušana lopbarības receptēs cūkkopībā noris projekta "Jaunas tehnoloģijas un ekonomiski pamatoti risinājumi vietējās lopbarības ražošanai cūkkopībai: ģenētiski nemodificētas sojas un jaunu lopbarības miežu šķirņu audzēšana Latvijā" ietvaros.

Projekta rezultāti apkopoti digitalizētā grāmatā, un ir brīvi pieejami visiem interesentiem.

soja

Tāpat vērtīgs izziņas materiāls par sojas pupiņu audzēšanu Latvijā apkopots īsajās vadlīnijās, kuras varat atrast te.

buklets1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

soja

 

Pievienots 29/07/2021