Pārlekt uz galveno saturu

Urbānais dārzs Rīgā uz Agroresursu un ekonomikas institūta terases

Attēla autors: No AREI arhīva

Laikā, kad pilsētās arvien populārāk kļūst dārzeņu, zaļumu, augļu un ogu audzēšana uz dzīvojamo un biroju ēku balkoniem un terasēm, arī Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Rīgas centrs nodarbojas ar zaļumu audzēšanu, cenšoties neatpalikt no  Stendes, Priekuļu  pētniecības centru un Viļānu daļas rosības. Ar katru šādu zaļo oāzi savās mājās vai darbavietā varam kopā padarīt arī dzīvi Latvijas pilsētu centros zaļāku. 

Ar mērķi padarīt zaļāku darbavietas vidi un ierādīt, kā zaļi apdzīvot tukšo ēkas terasi AREI mītnes vietā Struktoru ielā, radās ideja valsts iestādes un privāto uzņēmēju kopprojektam – urbānā dārza ierīkošanai galvaspilsētā. 

Lai arī AREI Rīgas centrā lielākoties tiek veikta ekonomiskā izpēte, atšķirībā no Stendes, Priekuļiem un Viļāniem, kur nodarbojas ar lauksaimniecību un selekciju, arī “pilsētnieki” nolēma izmēģināt savus “zaļos pirkstiņus”, 11.jūnijā uz ēkas 2.stāva terases iekārtojot gurķu, tomātu, baklažānu, čili piparu, zemeņu, dažādu garšaugu, kā arī AREI selekcionēto kartupeļu, zirņu un pupiņu stādījumus.

Projekta vajadzībām meistars Jānis Mosāns no  “Dārza kastes” izgatavoja atbilstoša izmēra augsto dobju koka kastes un uzņēmēji no  “For my plants”, piegādāja  profesionālu augsnes maisījumu – kūdras substrātu, kas paredzēts tieši urbānajiem dārzniekiem, jo ir sabalansēts un gatavs augu stādīšanai āra podos, balkona kastēs, augstajās dobēs un siltumnīcās, bagātināts ar iežu izcelsmes minerālu kombinēto mēslojumu pirmajām nedēļām. 
FOR MY PLANTS ir zīmols, ko radījusi jauna latviešu ģimene 2020.gada pavasarī. Arturam un Liānai Kažmeriem apvienojot savas zināšanas un 10 gadu darba pieredzes kūdras pārstrādes industrijā un zīmolvedībā, top augstvērtīgi augsnes maisījumi no sastāvdaļām, kuras izmanto profesionāli stādu audzētāji. Viņu mērķis ir nodrošināt arī vietējos augu entuziastus katrās mājās ar augsnes maisījumiem no pirmās šķiras Latvijas purvu kūdras.
Drīz būs apritējis mēnesis, kopš augi terasē tiek cītīgi kopti un vēroti, un viennozīmīgi var secināt, ka dārza kastes un kvalitatīvā augsne, kuru mums nodrošināja mūsu atbalstītāji, ir darījusi savu un mēs jau varam priecēt acis ar vērā ņemamiem rezultātiem, ar kuriem tuvākajā laikā tiks iepazīstināti visi Urbānā dārza interesenti.

Nākotnē ir iecere šo dārzu paplašināt un padarīt to pieejamu plašākai publikai, kā arī īstenot dažādus izmēģinājumus, lai pētītu gan augsnes, mēslojuma un vides piemērotību izmantošanai pilsētās, gan secinātu par to ietekmi  uz urbāno dārzu un tā augiem pilsētā.

Fotogrāfijas no stādīšanas pasākuma iespējams lejuplādēt šeit: https://we.tl/t-mE1svLn8co
https://www.facebook.com/AREILatvija
https://www.facebook.com/formyplants.shop
https://www.facebook.com/darzakastes/


Informāciju sagatavoja:
Andra Ūdre, Tehnoloģiju un pārneses centra vadītāja
E-pasts: andra.udre@arei.lv, Mob.tālr.29441332

Pievienots 01/07/2021