Pārlekt uz galveno saturu

Jaunā kartupeļu šķirne ‘Jogla’ - lauka dienā integrētajiem kartupeļu audzētājiem

Attēla autors: No AREI arhīva

Valkas novada Kārķu pagastā 2019. gada 9. augustā notika lauka diena kartupeļu audzētājiem, kas strādā ar integrēto saimniekošanas metodi. Aiga Kraukle no Alojas cietes pārstrādes uzņēmuma iepazīstināja pasākuma dalībniekus ar kartupeļu ražošanas nozares situāciju valstī. Zemnieku saimniecība “Tūži” agronome Irita Kandavniece laipni izrādīja kartupeļu laukus un izstāstīja par savu pieredzi mēslošanas un augu aizsardzības preparātu pielietošanā, sadarbojoties ar Agrimatco firmas pārstāvjiem. Lauksaimnieki iepazinās ar dažādu audzēšanas tehnoloģiju pielietošanu, mēslošanas un augu aizsardzības līdzekļu izmantošanu kartupeļu audzēšanai pārstrādei cietē. Īpaša uzmanība tika pievērsta jaunajai Agroresursu un ekonomikas institūtā (AREI) izveidotajai pārstrādei cietē piemērotajai šķirnei ‘Jogla’, novērtējot dažādu audzēšanas tehnoloģiju ietekmi uz ražas potenciālu. Laikā, kad lakstu puve jau bija sākusi savu uzvaras gājienu kartupeļu laukos, ‘Joglas’ laksti vēl bija veselīgi zaļi ar pavisam nenozīmīgām lakstu puves pazīmes. Uz lauka varēja salīdzināt un novērtēt arī citu šķirņu ražu, bet diskusiju laikā bija iespēja nogaršot vairāku šķirņu jaunās ražas kartupeļus. AREI pārstāvji demonstrēja ekspresmetodi cietes noteikšanai kartupeļos. Šķirnes, kuru bumbuļos augusta sākumā konstatēts salīdzinoši augstāks cietes saturs, bija tieši ‘Jogla’, nedaudz atpalika plaši pazīstamā Nīderlandes šķirne ‘Kuras’.
Lauka dienas noslēgumā bija iespēja mieloties ar gardumiem, kas pagatavoti no kartupeļu šķirnes ‘Jogla’ cietes.
Pasākums tika organizēts projekts “Cietes kartupeļu ražošanas cikla tehnoloģijas posmu pilnveidošana un ieviešana” (17-00-A1620-000007) ietvaros, viens no projekta uzdevumiem ir izstrādāt audzēšanas tehnoloģiju cietes kartupeļu ražošanai, izmantojot jauno kartupeļu šķirni “Jogla”. 

cietes kartpelu
 

Pievienots 02/09/2019