Pārlekt uz galveno saturu

Biedrība "Zemnieku saeima" aicina lauksaimniekus uz semināru par sojas audzēšanu Latvijā

Attēla autors: ISTOCK.COM/JDAWNINK

 

 

Biedrība „Zemnieku saeima”

Republikas laukums 2, 916.kab., Rīga, LV-1010; tālrunis: 67027044; e-pasts birojs@zemniekusaeima.lv

2019.gada 27.februārī

Informācija medijiem

Biedrība "Zemnieku saeima" aicina lauksaimniekus uz semināru par sojas audzēšanu Latvijā

 

1.martā  biedrība "Zemnieku saeima" sadarbībā ar projekta partneriem organizē un aicina lauksaimniekus un interesentus apmeklēt semināru: "Soja Latvijā: vai varam  to izaudzēt, un vai tā ir līdzvērtīga importētajai sojai?" Seminārs notiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā, Rīgas ielā 34, Ozolniekos. Sākums plkst. 10:00.

Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadošā pētniece - daļas vadītāja Sanita Zute: "Sojas audzēšana Latvijā ir izaicinājums, kas pirms  desmit gadiem šķistu piemērots tikai piemājas dārzos. Pagājušā gadā Latvijā soja auga jau vairāk nekā 250 ha lielražošanas laukos. Mūsu pieredze vēl tikai veidojas, un nākas meklēt atbildes uz daudziem jautājumiem: kā izaudzēt vairāk, kvalitatīvāk, izdevīgāk, kā pārstrādāt, kā visefektīvāk izmantot iegūto ražu u.t.t. Četrpadsmit sadarbības partnerus, kas veido  šī projekta EIP darba grupu, vieno kopīgs mērķis – meklēt risinājumus efektīvai vietējās proteīnbagātas lopbarības izejvielu audzēšanai un  izmantošanai, kā arī dalīties ar projekta īstenošanas gaitā gūtajām zināšanām. Šis ir otrais publiskais projekta pasākums pēc Lauku dienām Stendē 2018. gada augustā, kurā stāstīsim par projekta dalībnieku pieredzi sojas audzēšanā, pirmajām gūtajām atziņām, aicinot diskusijā iesaistīties  ikvienu interesentu."

Semināra pirmajā daļā AREI  Stendes pētniecības centra vadošā pētniece Inga Jansone informēs par projekta uzdevumiem sojas agrotehnikas izvērtēšanā un atziņām. Semināra turpinājumā SIA “AKCP” agronoms – konsultants Aigars Šutka stāstīs par sojas audzēšanu Latvijā, iespējām un vājajām vietām, kā arī praktiskajiem ieteikumiem. AREI  Stendes pētniecības centra vadošā pētniece Vita Šterna prezentēs : “Soja, tās pārstrāde un iegūtie produkti, kā arī to potenciālā izmantošana. Latvijā izaudzētās sojas vērtība.”

SIA “Edo Consult” eksperts  Andris Miglavs  informēs par vietējās sojas konkurētspēju audzēšanas izmaksu un kvalitātes kontekstā.  Ar sojas audzēšanas praktisko pieredzi dalīsies Z/s “Rubuļi” saimnieks Sergejs Virts un z/s “Jaunkalējiņi” saimnieks Kārlis Ruks. AREI Stendes pētniecības centra vadošā pētniece – projekta vadītāja Sanita Zute informēs par projekta pirmā gada atziņām, kā arī informēs par uzdevumiem nākamajam periodam. Semināra noslēgumā paredzēta diskusija par sojas nozīmi cūkkopībā, ar LCAA direktores Dzintras Lejnieces viedokli.

 

Semināra ilgums: 4 stundas.

 

Pieteikšanās līdz 28.februārim pa tālruni 67027044 vai e-pastā: birojs@zemniekusaeima.lv

Par biedrību „Zemnieku saeima”

Biedrība „Zemnieku saeima” ir ietekmīgākā lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Mūsu biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. Valdi veido 9 kongresā vēlēti zemnieki, kuri pārstāv visus reģionus un lauksaimniecības nozares. Biedri kopā apsaimnieko  vairāk kā 500 tūkst. ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība 54%, piena lopkopība 38%, citas nozares 8%) un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk kā 4000 darbiniekiem.

 

Informāciju sagatavoja

ZSA sabiedrisko attiecību speciāliste Līva Norkārkle

liva@zemniekusaeima.lv

+371 29237221

www.zemniekusaeima.lv

Pievienots 27/02/2019