Pārlekt uz galveno saturu

Otrā Starptautiskā zinātniskā konference „Uzturs un veselība”

Sākas
Beidzas
Vieta
"Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 1 (5.-6.oktobrī)
LU Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19 (7.oktobrī)

Rīgā, no šā gada 5. – 7. oktobrim Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 1 (5.-6.oktobrī) un LU Lielajā aulā,N&H Raiņa bulvārī 19 (7.oktobrī) notiks Latvijas Universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes organizētā Otrā Starptautiskā zinātniskā konference „Uzturs un veselība”. Konferences programmā paredzētas kā ārvalstu, tā Latvijas speciālistu un zinātnieku lekcijas, plenārlekcijas un stenda ziņojumi par tēmām Uzturpolitika, Sabiedrības veselība, Uzturs cilvēka dzīves laikā, Klīniskā uzturzinātne, Jaunā un funkcionālā pārtika.

Konference „Uzturs un veselība” ir otrais šāda līmeņa un mēroga pasākums ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, kuru organizē augstāk minētās augstskolas. Tās mērķis ir – sniegt iespēju Latvijas zinātniekiem, uztura zinātnes studentiem un uztura un veselības jomas speciālistiem iepazīties ar savu kolēģu pētījumiem un to rezultātiem, savukārt, uzaicinātajiem vieslektoriem – iezīmēt uzturzinātnes svarīgāko tēmu un aktuālāko problēmu starptautisko kontekstu. Konferencē paredzēta arī aktīva Latvijas starpaugstskolu maģistra programmas „Uzturzinātne” akadēmisko mācībspēku un absolventu (arī studentu) dalība. Pēc konferences tiks sagatavoti zinātniskie raksti un publicēti Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstu Dabaszinātņu sadaļā B. Veikto pētījumu publicēšana LZA Vēstu B sadaļā uzskatāma kā nākošais solis pēc konferences, kas dos iespēju uzturzinātnes aktuālos jautājumus un problēmas, kuru sistemātisku un mērķtiecīgu risināšanu mēs Latvijā esam uzsākuši, izvirzīt apspriešanai plašākam Latvijas interesentu lokam un starptautiskā līmenī ar datu bāzes www.degruyteropen.com starpniecību, parādīt savu varēšanu un iespējas un radīt ieinteresētību citu valstu zinātniekos par Latvijā notiekošajiem pētījumiem uzturzinātnē. 

Asoc. prof. Ida Jākobsone, konferences organizācijas komitejas priekšsēdētāja, starpaugstskolu maģistra programmas „Uzturzinātne” direktore: „Mēs ļoti ceram, ka konference būs nozīmīgs forums zinātniskai diskusijai un informācijas apmaiņai, dzīvotspējīgu ideju attīstībai, kā arī būtiska iniciatīva jauno zinātnieku un studentu, kā arī pieredzējušo zinātnieku tālākai starptautiskai sadarbībai uzturzinātnes un veselības jomā.”

Konference „Uzturs un veselība” savā ziņā ir likumsakarīgs un loģisks starpaugstskolu maģistra programmas „Uzturzinātne” turpinājums. Šai programmai aizsākums meklējams 2003. gadā, kad Fonds medicīnas izglītības un zinātniskās izpētes atbalstam nāca klajā ar ideju un iniciatīvu par tās nepieciešamību, kad 3 lielāko Latvijas augstskolu mācībspēki kopīgi izstrādāja un kopīgi saskaņā ar sadarbības līgumu īsteno jau 10 gadus. Programmai šo 10 gadu laikā jau bijuši 9 absolventu izlaidumi, sagatavoti 212  veselības zinātņu maģistri uzturzinātnē. 

2012./2013.akadēmiskajā  gadā Augstākās izglītības padomes īstenotajā Eiropas Savienības projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" pēc starptautiska līmeņa ekspertu vērtējuma programma "Uzturzinātne" ir iedalīta pirmajā grupā un ir uzskatāma par ilgtspējīgu. Nākamais solis –tālākizglītības studiju  programma un  doktorantūras programma, kas nepieciešama, lai Latvija varētu kļūt par Baltijas uzturzinātnes izcilības centru.”

7.oktobrī, laikā no 12.10 līdz 13.30 LU Lielajā aulā notiks Preses konference par tēmām: Pareizas ēšanas nozīme sirds un asinsvadu un onkoloģisko slimību gadījumā; Uzturs un gastroenteroloģiskās slimības; Jaunā un funkcionālā pārtika; Uzturzinātnes speciālistu sagatavošana Latvijā.

Konferences atbalstītāji: Food union “Rīgas Piensaimnieka” (Kārums); ”Rīgas piena kombināta” (Lakto); Orkla Foods Latvija „Gutta” (ābolu un apelsīnu sula); Latvijas Dārzkopības institūts (āboli, bumbieri); Pētnieciskā saimniecība “Gundegas”; Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes Pētnieciskai centrs (briedināti pilngraudi ); OrklaHealth (Nutriless; Möllers); Musli Graci (keksi); AS OlainFarm;  SIA “Milzu” (brokastu pārslas); LIVE RIGA (Rīgas Tūrisma Attīstības birojs); Globālā Harmonizācijas iniciatīva (GHI) .                     

Detalizēta konferences programma un dalībnieku saraksts pieejams interneta vietnē www.lu.lv/nutritionandhealth/.

Avots: http://www.lu.lv/zinas/t/42193/

Pievienots 26/09/2016
Portāla administrators