Auzu izmēģinājumu iekārtošana un pētījumi par auzu attīstību, pielietojot alternatīvus preparātus auzu slimību ierobežošanai
Solveiga Maļecka (atbildīgais par projekta īstenošanu AREI)
Lauksaimniecībā izmantojamā zinātniskā pētījuma „Alternatīvās kaitīgo organismu ierobežošanas iespējas auzu un rudzu sējumos”
Projekta uzdevumi:
Iekārtot auzu izmēģinājuma saskaņā ar metodiku.
1. Izmēģinājuma vietas sagatavošana. Sēklu apstrāde ar preparātiem pa variantiem sēklu apstrādes izmēģinājumā. Augsnes apstrāde ar preparātiem pirms sējas sēklu apstrādes izmēģinājumā. Izmēģinājuma iesēšana pa randomizētiem lauciņiem. Izmēģinājuma mēslošana. Nepieciešamo fona smidzinājumu ar insekticīdu, herbicīdu, augšanas regulatoru (ja nepieciešams) nodrošināšana. Fona smidzinājuma ar fungicīdu lapu slimību ierobežošanai (ja nepieciešams) veikšana.
2. Lauka izmēģinājuma kopšana atbilstoši metodikai, ražas vākšana, graudu kvalitātes analīzes. Ražas vākšana pa izmēģinājumu atkārtojumiem/lauciņiem. Ražas kvalitātes parametru noteikšana graudu paraugos – mitrums, 1000 graudu masa, tilpummasa, proteīns.
3. Lauka dīdzības testu nodrošināšana. Laukdīdzības vērtēšanu veic vienu reizi sezonā auzu 2 līdz 5 lapu stadijā (BBCH 12-15). Šim nolūkam nejauši izvēlas desmit 1 metru garas rindiņas katrā lauciņā. Nosaka uzdīgušo augu skaitu katrā rindiņā.
4. Lapu zaļā laukuma noteikšana. Lapu zaļās virsmas laukumu vērtē uz 10 randomizēti izvēlētu augu karoglapām (F1) un uz otrās lapas (F2) katrā lauciņā. Nosaka vizuāli %-os. Uzskaiti veic vienu reizi sezonā auzu piengatavības beigās – dzeltengatavības sākumā (BBCH 75-85). Hlorofila mērījumi.
5. Meteoroloģisko datu apkopojums un ievākšana.