Pārlekt uz galveno saturu

Latvijā piemēroto laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumu un klimatam un videi labvēlīgas lauksaimniecības prakses (zaļināšanas) prasību novērtējums un priekšlikumu sagatavošana

Projekta līmenis
Nacionālie, Eiropas struktūrfondu atbalstītie
Programma vai projekta veids
Eiropas Lauksaimniecības Fonds lauku attīstībai
Projekta īstenošanas laiks
20020-2022.gads
Projekta nosaukums angliski
Assessment of the Good agricultural and environmental conditions (GAEC) and Greening requirements in Latvia
Projekta vadītājs

Vadošais pētnieks Dr.geogr. Pēteris Lakovskis, e-pasts: peteris.lakovskis@arei.lv

Projekta mērķis
Kopējās lauksaimniecības politikas elementu – LLVN un zaļināšanas prasības Latvijā un Baltijas jūras reģiona valstīs.
Finansēšanas avots
Pētījumu finansē no „Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Lauku attīstības programmas 2014. – 2020.gadam” atbalsta pasākuma „Tehniskā palīdzība” līdzekļiem.

Pētījuma mērķis, uzdevumi un galvenie rezultāti
Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) ietvaros lauksaimnieki var saņemt tiešos maksājumus un Lauku attīstības plāna platībmaksājumus, ja tiek ievēroti laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumi (LLVN). Eiropas Komisija izvirza arvien jaunus un ambiciozākus vides un klimata mērķus, tāpēc 2021.-2027. gada plānošanas periodā tiek mainīts LLVN prasību kopums, tajā iekļaujot daļu no zaļināšanas prasībām. Tādējādi, lai izvērtētu esošo LLVN un zaļināšanas devumu un aktuālos izaicinājumus veikts pētījums ar šādiem darba uzdevumiem - novērtēt esošo (2015. -2020. gadā) laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumu un zaļināšanas prasību nozīmi un efektivitāti, izpētīt to ieviešanu Baltijas jūras reģiona valstīs un sagatavot priekšlikumus jaunā plānošanas perioda LLVN nosacījumiem un piemērotākajām zaļināšanas praksēm. Pētījumā ietverta informācija par izmantotajiem datiem un metodēm, pārskats par LLVN nosacījumiem un zaļināšanas prasībām Baltijas jūras valstīs, LLVN un zaļināšanas nozīmīguma novērtējums telpiskā griezumā, kā arī sagatavoti secinājumi un ieteikumi.

The aim, tasks and main results of the research
Good agricultural and environmental conditions (GAEC) and Greening requirements are an important part of the Common agricultural policy (CAP). The Green deal sets new and more ambitious environmental and climate objectives, therefore  an improvements are needed. In order to assess the existing contribution of GAEC and Greening requirements, as well as challenges for the new period, a study has been carried out with the following tasks: to evaluate the importance and effectiveness of existing GAEC and Greening requirements, to compare their implementation in the Baltic Sea countries and to make recommendations for the GAEC and Greening practices in future. The report of the study contains information on the data and methodology, an overview of requirements in the Baltic Sea countries, an assessment of the significance and spatial analysis of GAEC and Greening requirements, as well as prepared conclusions and recommendations.

Pielikums Izmērs
Projekta atskaite LLVN un zaļināšana 1.46 MB
Publicēts: 25/02/2022