Inga Šarenkova
Struktūrvienības
Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļa
Grāds
PhD pārtikas zinātnē
Amats
Vadošā pētniece
Tālrunis
+37128686816
E-pasts
inga.sarenkova@arei.lv
Darbības virzieni
Blakusproduktu pārstrāde, biotehnoloģijas, pārtikas mikrobioloģija un ķīmija, pārtikas kvalitātes sistēmas (HACCP; ISO 22000; BRC). Fizikāli-ķīmisko un molekulāro analīžu veikšana.
Dalība projektos
- Dalība 04 ZM SEL/Selekcijas materiāla novērtēšanas programma integrēto un bioloģisko lauksaimniecības kultūraugu audzēšanas tehnoloģiju ieviešanai 2024. un 2025. gadā. (02.01.2024.- turpinās)
- Dalība AGRI-BIOCIRCULAR-HUB: Excellence Hub for a Smart Agriculture and Circular Bioeconomy Towards a Sustainable Agrifood Sector in Widening Countries (and Beyond). (03.2025.- turpinās)
- Dalība Pārrobežu projekti PTF: Pārtikas tehnoloģijas fakultāte / tēma ZV94 - “Videi draudzīga biodegradējamā iepakojuma izmantošana piena produktiem” (04.2023.- 06.05.2024.)
- Dalība TEPEK projekti ZPAC: Zinātņu Prorektora dienests / Zinātnes un projektu attīstības centrs / / tēma TEPV170: “Izstrādāt tirgū konkurētspējīgus grauzdētu pākšaugu krēmus, piemērojot tiem atbilstošu iepakojumu, kas spētu nodrošināt ilgāku uzglabāšanas termiņu, nepiemērojot īpašus uzglabāšanas apstākļus, vienlaikus saglabājot tā sensorās un fizikālās īpašības” (02.2023.-11.2023.)
- Vadība TEPEK projektā ZPAC: Zinātņu Prorektora dienests/ Zinātnes un projektu attīstības centrs / tēma TEPV169 - “Izveidot funkcionālas dzērienu piedevas kompresētā veidā, izmantojot bioloģiski audzētu augu valsts sastāvdaļas” (02.2023.-11.2023.)
- Dalība EJZF projekti PTF: Pārtikas tehnoloģijas fakultāte / tēma EJZF4 - “Pirmskolas izglītības iestādēm un skolām paredzētu zivju ēdienu recepšu un izgatavošanas tehnoloģiju izstrāde no Latvijas Republikā pieejamām zivīm” (01.2023.-05.2023.)
- Dalība ESF projektā, ES32 "LLU pāreja uz jauno doktorantūras finansēšanas modeli" (05.2021.-05.2022.)
- Dalība TEPEK projektā, Nr. TEPV132 - “izveidot auksti brūvētas kafijas (cold brew) dzērienus ar palielinātu bioloģiski aktīvo savienojumu koncentrāciju” (05.2022.-06.2022.)
- Dalība ZM ELFLA projektā Nr. LAD 26 "Ekonomiski pamatota sūkalu pārstrāde jauniem produktiem pārtikai un lopbarībai" (Nr.19-00-A01612-000007) (09.2021.- 04.2022.)
- Dalība TEPEK projekti ZPAC / tēma TEPV123 - “Izveidot inovatīvus ēdienu garšas un aromāta uzlabošanai paredzētus produktus ar liofilizētām sastāvdaļām” (11.2021.- 03.2022.)
- Dalība ELFLA projekti PTF, Nr. LAD27 - "Zinātniski pamatotu skābpiena produktu izstrāde no bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtām izejvielām un to klīniskie pētījumi" (Nr.10 5.3-11/19/2244-e) (05.2021.-09.2022.)
- Dalība ELFLA projektā Nr. LAD -5 “Jauni risinājumi piena produktu un to pārstrādes blakusproduktu ražošanā” (03.01.2019. – 31.05.2020.)
- Dalība LLU pētniecības programmas „Zinātniskās kapacitātes stiprināšana LLU” projektā Nr. Z23 “Laktobionskābes ieguves biotehnoloģiskie risinājumi” (2018- 2021) · Erasmus+ apmaiņas programmā Oviedo Universitātes Ķīmijas fakultātē (Spānija), dalība no 15.05.2019. – 15.07.2019. un no 15.09.2019. – 20.05.2020 promocijas darba pētījumu izstrādei.
Publikācijas
- Ozolina K., Sarenkova I., Muizniece-Brasava S. (2024) Estimation of roasted and raw faba bean and lentil flour functional properties. Food Nutr J 9: 283. DOI: 10.29011/2575-7091.100183
- Ozolina K., Sarenkova I., Muizniece-Brasava S. (2023) The Anti-nutritional factors of legumes and their treatment possibilities: A review. DOI: 10.22616/RRD.29.2023.010
- Narala V. N., Zagorska J., Sarenkova I., Ciprovica I., Majore K. (2022) Acid Whey Valorization for Biotechnological Lactobionic Acid. Journal of Human, Earth, and Future. Vol. 3. p. 46–55.Bio-production. DOI: 10.28991/HEF-SP2022-01-04
- Sarenkova I., Saez Orviz S., Rendueles M., Ciprovica I., Zagorska J., Diaz M. (2022) Downstream approach routes for the purification and recovery of lactobionic acid. Foods. Vol. 11 (4), p. 583. DOI: 10.3390/foods11040583
- Sarenkova I., Saez Orviz S., Ciprovica I., Rendueles M., Diaz M. (2022) Lactobionic acid production by Pseudomonas taetrolens in a fed‐batch bioreactor using acid whey as substrate. International Journal of Dairy Technology. DOI: 10.1111/1471- 0307.12841
- Sarenkova I., Saez Orviz S., Ciprovica I., Rendueles M., Diaz M. (2021) Lactobionic acid production from acid whey under different fermentative conditions. Journal of Advanced Agricultural Technologies. Vol.8 (2), p. 35–40. DOI: 10.18178/joaat.8.2.35-
- Sarenkova I., Ciprovica I., Cinkmanis I. (2019) Effect of Different Salts on Pseudomonas taetrolensAbility to Lactobionic Acid Production. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Nutrition and Food Engineering Vol:13, No:7, 2019 208–213p. And in International research conference proceedings Paris, France Aug. 27. –28. 2019 Part XII p. 1351 –1356.
- Ciprovica I., Sarenkova I.,. Cinkmanis I. (2019) The Study of the Effect of Acid Whey pH on Lactobionic Acid Production by Pseudomonas taetrolens. Biosystems Engineering 2019. book of abstracts, Tartu, Estonia, 8-10 May 2019/ Estonian University of Life Sciences - p. –195.
- Sarenkova I., Ciprovica I., Cinkmanis I. (2019) The effect of concentrated whey solids on lactobionic acid production by Pseudomonas taetrolens. Conference Proceeding FOODBALT 2019 13th Baltic Conference on Food Science and Technology “FOOD. NUTRITION. WELL-BEING.” Jelgava May 2–3, 2019. p. 250–253. http://llufb.llu.lv/conference/foodbalt/2019/FoodBalt_2019_proceedings.pdf
- Sarenkova I., Ciprovica I. (2018) Review: The current status and future perspectives of lactobionic acid production.Proceedings of the international conference “Research for Rural Development 2018”. Jelgava, 2018. -Vol.1, p. 233-239. -ISSN 2255-923X. Indexed SCOPUS. http://www2.llu.lv/research_conf/proceedings2018_vol_1/docs/LatviaResRuralDev_24th_201 8_vol1-233-239.pdf
- Sarenkova I. (2016) Pienskābes koncentrāta ieguves optimizācija. 6. PTF studentu zinātniskās konferences kopsavilkumi. LLU: PTF, 2016. p. –21 http://www.ptf.llu.lv/getfile.php?id=762 • Sarenkova I. (2014) Pienskābes ieguves izpēte. 4. PTF studentu zinātniskās konferences kopsavilkumi. LLU: PTF, 2014. http://www.ptf.llu.lv/studentu-konferences
- Sarenkova I., Zolnere K. (2013) Total content of flavonoids in schizandra chinensis fruits. Students on their way to science. Collection of abstracts from the 8th International Scientific Conference. –Jelgava, 2013. p.–127 http://llufb.llu.lv/conference/Students_their_Way_Science/Latvia_8th_Conf_Students_their_ Way_Science_2013.pdf