AGRIE DZELTENIE
Izveidošana: |
|
Izcelsme: |
Zīle(1457.8) / 1649.9 |
Uzturētājs un selekcionāru tiesību pārstāvis: |
AREI |
Šķirnes autori: |
E.Pētersons, V.Gaujers |
Reģistrēta: |
1948. g. |
Morfoloģiskais raksturojums:
|
Cers stāvs, vidēji augsts, aplapojums vidējs. Stublāji augšdaļā viegli pigmentēti. Lapas vidēji lielas, tumši zaļas, ar asu dzīslojumu Ziedi – sārti violeti ar izteiktām baltām virsotnītēm no vainaglapu abām pusēm. Ziedi maz Bumbuļi ovāli, izlīdzināti, acis seklas, Miza tīklota, dzeltena, mīkstums dzeltens |
Saimnieciskais raksturojums: |
Agrīnums: agra Gatavošanas tips – ļoti miltaini Garša – laba 7-8 balles Cietes saturs – vidējs 13.6-17.7 % |
Kvalitāte: |
Tām sugām, kurām tas ir piemērojams Kvalitāti raksturojošās fizikālās un bioķīmiskās pazīmes |
Izturība pret slimībām: |
Kartupeļu vēzis (Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.) D1 – izturīga Parastais kraupis (Streptomyces scabies (Thaxter) Waksman and Henrici) – izturīga. Lakstu puve (Phytophthora infestans (Mont.) de Bary)– vidēji izturīga Nematodes (Globodera rostochiensis)– nav izturīga Vīrusslimības – ļoti jutīga |
Izmantošana: |
Pārtikai |
Audzēšana: |
Piemērotas labi iekoptas mālsmilts un smilšmāla augsnes, mitrumprasīga. Potenciālā ražība ļoti augsta. Sēklas materiāls strauji – 2-3 gadu laikā – inficējas ar vīrusslimībām, tāpēc regulāri jāatjauno sēklas materiāls Piemērota bioloģiskajai lauksaimniecībai |
Informācijai: |