Pārlekt uz galveno saturu

Eiropas kartupeļu pētniecības asociācijas (EAPR) 20. Triennālā konference Versaļā, Francijā

Attēla autors: No AREI arhīva

No 9. līdz 14. jūlijam Versaļā, Francijā notika 20. Triennālā Eiropas kartupeļu pētniecības asociācijas (EAPR) konference, kura pulcēja 430 dalībniekus no 51 valsts. Konference ir nozīmīgākais kartupeļu pētniecībai veltītais pasākums Eiropā, kuru plaši apmeklē pētnieki un ražotāju pārstāvji arī no citiem kontinentiem.

AREI šajā konferencē pārstāvēja Priekuļu pētniecības centra Laukaugu selekcijas un ģenētikas nodaļas vadošā pētniece Dr.agr. Ilze Skrabule un pētniece Mg.sc. Ilze Dimante. AREI veikto pētījumu rezultāti tika prezentēti trijos stenda referātos. Valsts pētījumu programmas (VPP) AgroBioRes Projekta Nr. 4 „Vietējo lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana kvalitatīvu un veselīgu pārtikas produktu izstrādei (PĀRTIKA)” ietvaros veiktā pētījuma rezultāti prezentēti stenda referātā „Bioloģiski aktīvo savienojumu sastāvs dažādu šķirņu kartupeļu bumbuļos un to ietekme uz akrilamīdu veidošanos (The composition of biologically active compounds in tubers of potato varieties and their effect on acrylamide formation). Ilze Skrabule bija līdzautore pētījuma prezentācijai par Latvijā un Lietuvā iegūtu lakstu puves izolātu ģenētisko daudzveidību (Genetic diveristy in Phytopgthora infestans populations collected form Latvian and Lithuanian potato fields), bet I.Dimante uzstājās ar stenda referātu „Kartupeļu mēģeņaugu stādīšanas biezība siltumnīcā ietekmē sīkbumbuļu lauka vērtību” (Potato in vitro plants density in greenhouse affects minitubers field value).

Triennāles tematika aptvēra visas populārākās kartupeļu pētniecības disciplīnas, ieskaitot selekciju un ģenētiku, slimību ierosinātāju izpēti un arī kartupeļu sēklaudzēšanu. Pavisam prezentēti pētījumi 13 plenārajās sesijās, 24 paralēlajās sesijās (125 ziņojumi) un 150 stenda referātos. Papildus zinātniskajām sesijām organizēti darbsemināri (I. Skrabule piedalījās darbseminārā, kurš bija veltīts bioloģisko augu aizsardzības līdzekļu izpētes un pielietošanas iespējām, bet I. Dimante apmeklēja kartupeļu sēklaudzēšanas aktuālāko tendenču apskatam veltīto darbsemināru).

 Konferences ekskursijas dienā pētnieces apmeklēja kartupeļu sēklaudzētāju apvienībai piederošu kartupeļu selekcijas staciju „Sipre”, kā arī viesojās kartupeļu sēklaudzēšanas saimniecībā, kurā sēklas materiāls tiek audzēts 80 ha platībā, sākot ar PB sēklas pirmo lauka paaudzi.

Ilze Skrabule ir EAPR padomes locekle, par sadarbību ar valstu pārstāvjiem atbildīgā padomniece. Konferences laikā notika padomnieku sanāksme, kurā I. Skrabule sniedza ziņojumu par trīs darbības gados paveikto.

Interesentiem ir iespēja iepazīties ar jauno, mūsdienīgo EAPR mājaslapu https://www.eapr.net/. Konferencē prezentēts arī jaunais asociācijas logo.

Pievienots 19/07/2017