Pārlekt uz galveno saturu

Ir sekmīgi aizvadīts Agroresursu un ekonomikas institūta pirmais darbības gads

Attēla autors: No AREI arhīva

Atskatoties uz 2016. gadu, kas bija Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) pirmais darbības gads, jāsecina, ka, par spīti daudzajiem izaicinājumiem, tas ir aizvadīts sekmīgi. Jaunajam institūtam ir sakārtota struktūra, izveidota administratīvās pārvaldības sistēma un interneta mājas lapa. Lai arī daudz kas vēl ir pilnveidošanas procesā, institūts pamazām ir ieguvis savu veidolu. Paralēli darbiem daudzajos pētniecības projektos ir sarīkoti vairāki pasākumi – Lauku dienas Priekuļos, Stendē un Viļānos, informatīvi semināri, plaši apmeklēti izstāžu stendi, kā arī nozīmīga starptautiska mēroga konference.

AREI tika izveidots apvienojot Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtu, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtu, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtu un Latgales Lauksaimniecības zinātnes centra zinātnieku grupu Viļānos. Tika izveidota vienota administratīvās pārvaldības sistēma, taču zinātnisko centru atrašanās vietas netika mainītas. Faktiski zinātnieki joprojām strādā tur, kur tie jau iepriekš strādāja – Priekuļos, Stendē, Rīgā un Viļānos. Tāpat turpinās darbs starptautiskajos pētniecības projektos par dažādām interesantām tēmām. Piemēram, par pākšaugu audzēšanu un izmantošanu pārtikas un lopbarības ražošanā, par augu daudzveidību un nezālēm, par sedzējaugu izmantošanu dārzeņu audzēšanā, par kailgraudu auzu, miežu un tritikāles izmantošanu cilvēku veselības nodrošināšanā u.t.t. Turpinās darbs arī ZM finansētajos pētnieciskajos projektos, piemēram, par pākšaugu izmantošanu lopbarībā kā alternatīvu sojai, par vējauzas un citu nezāļu ierobežošanu Latvijas apstākļos, par emisiju samazināšanu lauksaimniecībā, par zivsaimniecības attīstību, par Lauku attīstības programmas nepārtraukto novērtēšanu un par Latvijas pēckrīzes procesiem globālā kontekstā, kā arī citi Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgi pētījumu projekti.

Kā katru gadu, arī 2016. gadā notika plaši apmeklētas lauka dienas Priekuļos, Stendē un Viļānos, kā arī tika rīkoti daudzi citi informatīvie pasākumi. Spilgti mirkļi piedzīvoti piedaloties Cēsu Zinātnieku nakts svētkos, kuru laikā AREI stends pulcēja necerēti lielu interesentu skaitu. “Riga Food” izstādē Priekuļu un Stendes zinātnieki pirmo reizi startēja kopīgā vienotā AREI stendā, kuru apmeklēja arī Valsts prezidents (4. attēls). Godam aizvadīta arī Eiropas kartupeļu pētniecības asociācijas Agronomijas sekcijas konference Rīgā, kas ir liela mēroga starptautisks zinātnisks notikums, un kura organizēšanu šoreiz bija uzņēmies AREI (2. attēls).

Lai arī Jaunā institūta veidošanās vēl ir procesā, un  2016. gads ir bijis tāds kā pārejas periods, jau tagad var novērot, ka apvienošanās ir veicinājusi zinātnieku savstarpējo sadarbību un informācijas apriti. Ja viss turpināsies kā iecerēts, mēs būsim ieguvuši kvalitatīvāku zinātnisko pētījumu plānošanu un koordināciju, aptverot dažādus Latvijas reģionus – gan Kurzemi, gan Vidzemi, gan Latgali. Tas palīdzēs attīstīt jaunus pētniecības virzienus un projektus, tādejādi dodot lielāku ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, kā arī palielināt institūta konkurētspēju starptautiskā mērogā.  Joprojām viens  no izaicinājumiem jaunajam institūtam ir tā atpazīstamība gan tepat Latvijā, gan ārvalstīs. Taču darbs turpinās, un 2017. gads ir iesācies daudzsološi. Viļānu zinātnieku grupa pēc ilgu gadu darba reģistrācijai Latvijas augu šķirņu katalogā pieteikusi jaunu linu šķirni ‘Vilani’, kas ir īpašs notikums, jo tā ir pirmā vietējo linu šķirne, kas pieteikta pēdējo  70 gadus laikā.

Sagatavoja: Ilze Zilvere

Pievienots 31/01/2017