Pārlekt uz galveno saturu

KĀPĒC KAILGRAUDU MIEŽI IR ĪPAŠI?

Attēla autors: No AREI arhīva

Meteņam putru viru

Deviņiem miezīšiem:

Man deviņi bāleniņi

Miežu putras ēdājiņi. 

(latviešu tautasdziesma)

 

Latvijas gadskārtu svētkos - Meteņos - Stendes Pētniecības Centrs aicina iepazīt: Kailgraudu miežus (Hordeum vulgare l. var. nudum Hook f.)

KĀPĒC KAILGRAUDU MIEŽI IR ĪPAŠI?

  1. Atšķirībā no klasiskajiem plēkšņainajiem miežiem kailgraudu miežu plēksne nav saaugusi kopā ar graudu un kulšanas procesā viegli nolobās nost. Šī unikālā pazīme vienkāršo grauda apstrādi un uzlabo tā izmantošanu kulinārijā. 

  2. Bagāti ar uzturvielām - gēns, kas nosaka kailgraudainību, ietekmē šo graudu ķīmisko sastāvu, tāpēc mieži ir piemērotāki izmantošanai pārtikai. Tiem ir augstāks proteīna, tauku, ogļhidrātu un šķiedrvielu saturs.

  3. Daudzveidīgs pielietojums - No alus darīšanas līdz cepšanai, kailgraudu mieži tiek izmantoti plašā kulinārijas spektrā un tie kļūst arvien populārāki dažādās pārtikas nozarēs. 

  ILGTSPĒJĪBA:

  1. Klimatnoturība - Kailgraudu miežu izturīgā daba padara tos par izcilu kultūru reģionos ar sarežģītiem klimatiskajiem apstākļiem, veicinot ilgtspējīgu lauksaimniecības praksi un pārtikas nodrošinājumu.

  2. Mazāks enerģijas patēriņš - Pazeminātas apstrādes vajadzība nozīmē mazāku ietekmi uz vidi, kas veicina ilgtspējīgāku pārtikas sistēmu. 

 

IETEKME UZ VESELĪBU: 

  1. Graudos esošās šķīstošās šķiedrvielas beta-glikāni veicina holesterīna satura samazināšanos asinīs, mazinot iespējamību saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām.

  2. Šķīstošās šķiedrvielas palīdz arī mazināt cukura daudzumu asinīs, tādējādi to lietošana uzturā var palīdzēt kontrolēt aptaukošanos. Papildus tam miežiem ir zems glikēmiskais indekss, tāpēc tie ir ieteicami cilvēkiem, kuri slimo ar diabētu.

  3. Tajos ir vairāk E vitamīna, un tā aktīvās sastāvdaļas tokoferoli un tokotrienoli ir unikāli antioksidanti. Šie savienojumi mazina saslimšanu ar vēzi.

 

👩🔬 PĒTNIECĪBA UN INOVĀCIJAS: 

“Diedzētu kailgraudu miežu izmantošanas iespējas funkcionālu saldo uzkodu radīšanā”.

“Uzturvērtības paaugstināšana produktiem, kuru sastāvā ir kailgraudu miežu šķirnes ‘Kornelija’ milti”.

AREI  un Kornelija mājaslapās vari apskatīt visu, ko mūsu pētnieki līdz šim ir paveikuši.

Pievienots 05/02/2024