Pārlekt uz galveno saturu

Janvāra noslēgumā Latvijā tikās kartupeļu zinātnieki un entuziasti no Latvijas, Igaunijas un Somijas

Attēla autors: No AREI arhīva

Janvāra noslēgumā Latvijā tikās kartupeļu zinātnieki un entuziasti no Latvijas, Igaunijas un Somijas.

 

Cēsu novada Skangaļu muižā divas dienas sarunu centrālā tēma bija kartupeļi un to vieta Nacionālajā drošībā. Diskutēts par vietējo šķirņu izmantošanas nozīmi un lomu piegādes ķēžu saīsināšanā, vietējās ekonomikas zinātnes un augu selekcijas veicināšanā, kā arī noturīgu un pašpietiekamu kopienu veidošanā. Daudz tika runāts par iespējām saglabāt senās šķirnes kartupeļu gēnu bankās, veikt to identitātes noteikšanu ar mūsdienīgām metodēm. Diskutēts par kopīgo un atšķirīgo katrā valstī, saglabājamo šķirņu reģistrēšanā, un meklēti kopsaucēji ierosinājumiem likumdošanas uzlabošanai.

24. janvārī tikās Interreg Baltijas jūras programmas līdzfinansētā projekta MainPotRe partneru pārstāvji no Latvijas (AREI), Igaunijas (METK un Igaunijas Permakultūras biedrība), Somijas (LUKE un Ruokavirasto (valstiska organizācija, kas Somijā pārrauga un koordinē ar pārtikas drošību, šķirņu reģistrēšanu, sēklu kontroli saistītus un citus jautājums)) un asociēto organizāciju pārstāvji. Projekta iesākumā paveikts krietni daudz:

- izpētīts pasaules tirgus saistībā ar sēklas kartupeļu komerciju mazajiem audzētājiem,

      - izzināta saglabājamo šķirņu reģistrēšanas kārtība iesaistītajās valstīs, kā arī Polijā,

-         -  izpētīta vairāku citu valstu gēnu banku darbība saistībā ar neaizsargāto kartupeļu šķirņu izplatīšanu interesentiem u.c.

Partneri vienojās par turpmākajiem soļiem, kā arī identificēja vairākus jaunus šķēršļus pastāvošajā likumdošanā, kas kavē izplatīšanas iespējas tieši senajām šķirnēm.  Iespēju robežās jāiesaistās jaunās Augu reproduktīvā materiāla regulas apspriešanas procesā , sniedzot priekšlikumus, kas ļautu ērtāk piedāvāt sertificētu (tātad veselīgu!) kartupeļu sēklas materiālu.

1

logo

 

 

Pievienots 30/01/2024