Pārlekt uz galveno saturu

5. DECEMBRIS — PASAULES AUGSNES DIENA

Attēla autors: No AREI arhīva

2023. gada 5. decembris ir Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules augsnes diena (WSD). Šī gada kampaņa "Augsne un ūdens: dzīvības avots" uzsver augsnes un ūdens savstarpējo saistību un nepieciešamību pēc integrētas pārvaldības, risinot globālās augsnes un ūdens problēmas.

“Vairāk nekā 95 procenti mūsu pārtikas tiek ražoti uz zemes, sākot ar augsni un ūdeni. Ūdenim ir izšķiroša nozīme barības vielu uzsūkšanā augiem. Augsnes degradācija rada arvien lielāku spiedienu uz ūdens resursiem, un augsnes erozija un sablīvēšanās samazina ūdens infiltrāciju un aizturi, kā rezultātā samazinās ūdens pieejamība augiem un organismiem. Ilgtspējīgas augsnes apsaimniekošanas metodes, piemēram, minimāla vai nulles augsnes apstrāde, augseka, organisko vielu pievienošana un seguma audzēšana, samazina augsnes degradāciju, uzlabo ūdens aizturi, palielina oglekļa sekvestrāciju, saglabā augsnes bioloģisko daudzveidību, uzlabo augsnes veselību un auglību, kā arī padara augsni par vērtīgu. sabiedrotais pārtikas un ūdens nodrošināšanā, kā arī klimata pārmaiņu mazināšanas un pielāgošanās jomā” (FAO).

 

Pasaules augsnes diena tiek atzīmēta arī Latvijā. AREI zinātnieki, saprotot augsnes veselības vitālo nozīmi un atbalstot šo aktivitāti, piedalīsies  LBTU Lauksaimniecības fakultātes organizētajā seminārā "Augsnes diena 2023: augsne un ūdens ir dzīvības spēks".

logo

Augsne

 

Pievienots 04/12/2023