Pārlekt uz galveno saturu

AREI piedalīšanās zinātniskajā konferencē EU Agri Research Conference 2023

Attēla autors: No AREI arhīva

Dalībnieki: Inga Jansone, Sallija Ceriņa, Inga Morozova, Solveiga Maļecka

Konferences nosaukums: starptautiskā zinātniskā konferencē - EU Agri Research Conference 2023.

Organizatori: The European Commissioner for Agriculture.

Konferences norises vieta: The Square Glass Entrance, Mont des Arts, 1000 Brisele, Beļģija.

Konferences norises laiks: no 31.05.2023. līdz 03.06.2023.

Ziņojuma ar referāta nosaukums, līdzautori:

“Progressive land cultivation system as the basis for environmentally friendly and effective crop production”, Inga Jansone, Inga Morozova, Solveiga Malecka, Ieva Leimane, Alberts AUzins, Agnese Krievina, Livija Zarina, Sallija Cerina.

Konferences raksturojums: Konferencē piedalījās vairāk nekā 500 dalībnieki no ES un citām pasaules valstīm (klātienē). Konferences dalībnieki: zinātnieki, lauksaimnieki, lauku kopienas pārstāvji, rūpniecības pārstāvji, padomdevēji, politikas veidotāji un NVO pārstāvji. Vēl daudzi sekoja tiešsaistē. Konference radīja kritisku domāšanu par to, kā pētniecība un inovācijas var risināt problēmas, ar kurām saskaras lauksaimniecība, mežsaimniecība un lauku apvidi. Pamatojoties uz pašreizējām aktivitātēm un sasniegumiem, kādas jaunas iespējas būtu jāizpēta. Dalībnieki bija iesaistīti pētniecības un inovācijas prioritāšu noteikšanā, lai veidotu turpmāko ES lauksaimniecības pētniecības un inovāciju programmu. EIP-AGRI organizētās vizītes “Inovācijas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un lauku apvidos praksē”, kura notika 2. jūnijā.

Sertifikāts par dalību (vajadzīgo pasvītrot) ir/nav.

Atskaite par komandējumā paveikto:

Komandējuma laikā Inga Jansone, Sallija Ceriņa, Inga Morozova, Solveiga Maļecka piedalījās konferencē ar projekta “Progresīva zemkopības sistēma kā pamats vidi saudzējošai un efektīvai Latvijas augkopībai” Nr. 19-00-A01612-000011 rezultātu stenda ziņojumu. Konferences laikā bija iespēja apmainīties viedokļiem, dalīties pieredzē un prezentēt zinātnisko pētījumu rezultātus “Progressive land cultivation system as the basis for environmentally friendly and effective crop production”.

 

Konferences dalībnieces piedalījās vairākās paralēlās sesijās:

1. kārta: Pētniecība un inovācijas, kas nodrošina ilgtspējīgas, klimata ziņā viedas lauksaimniecības un mežsaimniecības sistēmas:

           Agrobioloģiskā daudzveidība veselīgām augkopības sistēmām

           Ilgtspējīgi apsaimniekoti dabas resursi lauksaimnieciskajai ražošanai un ES misija “Augsnes darījums Eiropai”

2. kārta: pētniecība un inovācijas, kas nodrošina uz cilvēku vērstu zaļo un digitālo pāreju

           Digitālās un datu tehnoloģijas lauksaimniecībā: P&I nozaru pārveidošanai

           Sociālās un humanitārās zinātnes noturīgai un ilgtspējīgai lauksaimniecībai un mežsaimniecībai.

 

Konferences pēdējā dienā EIP-AGRI atbalsta instruments ar Flandrijas lauku tīkla atbalstu organizēja vairākas saimniecību apmeklējuma vizītes Briseles tuvumā. Šajās vizītēs bija iespēja apskatīt, kā pētniecības, lauksaimniecības, mežsaimniecības un lauku izaicinājumi tiek apvienoti EIP-AGRI operatīvos grupu projektos un citos inovatīvos projektos. Apmeklējumi bija cieši saistīti ar konferences diskusiju tēmām.

Komandējuma dalībnieki apmeklēja 4 saimniecības:

1. apmeklējums: Sinepju audzēšanas uzsākšana, lai izveidotu ilgtspējīgu lauksaimniecību un sinepju pārstrādātāju vērtību ķēdi/ Starting mustard cultivation with a view to creating a sustainable value chain of arable farmers and mustard processors.

2. apmeklējums: Pocket farmer 2 Efektīvāka kabatas bioreaktoru darbība/ Pocket farmer 2 - More performant operation of pocket digesters.

3. apmeklējums: attīrīti notekūdeņi apūdeņošanai /AWAIR - Purified wastewater for irrigation

4. apmeklējums: GoTO2 — laba temperatūras un skābekļa pārvaldība, lai kontrolētu infekcijas spiedienu hidroponiskajā kultivācijā /GoTO2 - Good temperature and oxygen management to control the infection pressure in hydroponic cultivation

 

Dalību finansēja:

projekta projekts “Progresīva zemkopības sistēma kā pamats vidi saudzējošai un efektīvai Latvijas augkopībai” Nr. 19-00-A01612-000011 līdzekļiem (nozare 56), tiešās izmaksas.

 

 

 

 

Pievienots 28/06/2023