Pārlekt uz galveno saturu

Aktualitātes projekta 5. aktivitātē Graudu izejvielas/gala produktu īpašību izpēte un apstrādes tehnoloģisko procesu optimizācija

Attēla autors: No AREI arhīva

Projekta “Kailgraudu miežu šķirne 'Kornelija' - augstvērtīga pilngraudu izejviela nišas un funkcionālo produktu izstrādei” aktualitātes

Projekta 5. aktivitātē Graudu izejvielas/gala produktu īpašību izpēte un apstrādes tehnoloģisko procesu optimizācija uzsākts šķirnes piemērotības maizes ražošanai izvērtējums.
Kopā ar LLU Pārtikas tehnologiem testējām miežu šķirnes ‘Kornelija’ graudu izmantošanas iespējas maizes cepšanai. Ar kailgraudu miežu miltiem aizstājam 30-40% kviešu miltus. Jo vairāk pielikti miežu milti, jo maize ir blīvāka, un tai mazāks apjoms. Miežu miltu pievienošana veicina tumšākas garozas veidošanos. Salīdzināta tika arī uzturvērtība un enerģētiskā vērtība – 100g kviešu maizes enerģētiskā vērtība noteikta 218kcal, savukārt maizei, kuras sastāvā 40% miežu ‘Kornelija’ milti - noteikta mazāka enerģētiskā vērtība 210kcal, mazāk ogļhidrātu, vairāk olbaltumvielu, diētisko šķiedrvielu un ievērojami vairāk β-glikānu. 

maize

eraf
 

Pievienots 05/03/2019