Pārlekt uz galveno saturu

U. Miglava piemiņai

Attēla autors: No AREI arhīva

Dr.agr. Uldis Miglavs

1933. gada 13.aprīlis – 2017.gada 11.oktobris

Mūžības ceļu aizgājis izcils lauksaimniecības zinātnieks un vadītājs, darbīgs un enerģisks cilvēks.

                Uldis Miglavs ir dzimis Ainažu pusē, dzīve un darbs vecāku saimniecībā jau agri virzīja interesi par lauksaimniecību un saimniekošanu. 1952.gadā pēc Priekuļu lauksaimniecības tehnikuma absolvēšanas par pirmo darba vietu kļuva Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacija. Zināšanu apguve tika turpināta Latvijas lauksaimniecības akadēmijā un vēlāk jaunais agronoms iesaistījās ražošanas darbā saimniecībās Jelgavas un Limbažu pusē. No 1962. gada līdz 1982. gadam U. Miglavs strādāja Latvijas lauksaimniecības akadēmijas Augu un kukaiņu vīrusslimību problēmu laboratorijā kā vadītājs un vecākais zinātniskais līdzstrādnieks. 1975.gadā aizstāvēts zinātniskais darbs “Kartupeļu vīrusslimības un atveseļotu kartupeļu audzēšanas metodes Latvijas PSR” un iegūts Bioloģijas zinātņu kandidāta diploms. 1992. gadā U. Miglavs nostrificēts par Lauksaimniecības zinātņu doktoru. Pamatojoties uz veiktajiem pētījumiem, Latvijas teritorijā izveidota kartupeļu atveseļošanas un sēklaudzēšanas sistēma.

                1982. gadā darba ceļš aizved atpakaļ uz Priekuļiem, kur Uldi Miglavs sāk strādāt par Valsts Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacijas direktora vietnieks zinātniskā darbā. 1998. gadā pēc privatizējamās stacijas daļas nodalīšanas, viņš darbu turpināja kā Valsts Priekuļu selekcijas stacijas direktors. Administratīvie pienākumi, atņēma laiku vīrusu pētniecībai, bet U. Miglava organizatora spējas palīdzēja pārvarēt 90. gadu grūtības selekcijas stacijā.

                Viens no būtiskākajiem U. Miglava nopelniem ir zinātniskās institūcijas Priekuļos darbības nosargāšana un nodrošināšana skarbajos Latvijas atjaunotās valsts sākuma gados. Viņa pieredze un stratēģiskā domāšana tika likta lietā arī izstrādājot pirmos likumdošanas aktus sēklaudzēšanas un šķirņu aizsardzības jomā Latvijā. Nenovērtējams bija viņa padomdevēja darbs dažādās Zemkopības ministrijas ekspertu komisijās. Kopš 1992. gada Uldis Miglavs bija Latvijas lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, arī šis organizācijas darbībā ieguldīta enerģija un atbalsts. U. Miglavs bija viens no Latvijas sēklaudzētāju asociācijas dibinātājiem, ilgus gadus darbojies tajā kā viceprezidents un prezidents. Viņš iesaistījās arī Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības organizēšanā.

                Viņa darba mūžs ir atzinīgi novērtēts, nozīmīgākie apbalvojumi ir Zemkopības ministrijas medaļa “Par centību”, V.Gaujera un J.Lielmaņa prēmiju laureāta nosaukumi. Kopš 2005. gada U. Miglavs bija Valsts emeritētais zinātnieks.

                Ar cieņu un atzinību pieminam darbīgo mūžu, kas veltīts Latvijas laukiem. Dziļa līdzjūtība tuviniekiem.

 

AREI Priekuļu pētniecības centrs

Latvijas lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija

Latvijas sēklaudzētāju asociācija

Pievienots 16/10/2017