Pārlekt uz galveno saturu

JAUNA VASARAS MIEŽU ŠĶIRNE ‘SAULE PR’

Attēla autors: Linda Legzdiņa

Dr.agr. Linda Legzdiņa, Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece

Šķirne ‘Saule PR’ izveidota nu jau bijušajā Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā, veicot starpšķirņu krustošanu un izlasi. Tās vecāk augi ir šķirnes no Austrijas un Dānijas, kā arī mūsu vietējā selekcijas līnija, kuras izveidošanā izmantota arī kādreiz ražošanā bijusī šķirne ‘Balga’. Darbs pie šķirnes izveidošanas - krustošana - sākta 2004.gadā. Šķirnei sekmīgi pabeigts atšķirīguma, viendabīguma un stabilitātes (AVS) tests Igaunijā un nesen saņemts arī apstiprinājums par šķirnes iekļaušanu Latvijas Augu šķirņu katalogā, pamatojoties uz saimniecisko īpašību novērtēšanas (SĪN) pārbaudes rezultātiem. Šķirnei graudu nogatavošanās laikā raksturīgi spilgti dzeltenas krāsas akoti, kas rosināja izvēlēties šādu šķirnes nosaukumu.

Šķirnes raža selekcijas izmēģinājumos Priekuļos, kur mēslojums plānots 5 t/ha graudu ražas iegūšanai, pēdējo četru gadu laikā bijusi 4.18 – 5.75 t/ha (vidēji 5.1 t/ha), kas salīdzinājumā ar standartšķirni ‘Ansis’ ir 96 – 111%. Citās izmēģinājumu vietās Latvijā un Baltijas valstīs šķirnes raža četru gadu laikā bijusi no 4.3 t/ha (Dotnuva, Lietuva, 2013.g.) līdz 8.2 t/ha (Vecauce, 2015.g.). Mēslošanas izmēģinājumā, kas veikts vienu gadu, konstatēts, ka šķirnes ražas pieaugums, palielinot N mēslojuma devu no 60 līdz 140 kg/ha tīrvielā, ražas pieaugums bija 0.93 t/ha.

Šķirnei ‘Saule PR’ raksturīgi samērā īsi augi, kas līdzīgi šķirnei ‘Ansis’ (vidēji 74 cm), tā samērā labi cero, agri vārpo un nogatavojas. Šķirne ir izturīga pret inficēšanos ar graudaugu miltrasu, kā arī salīdzinoši nedaudz inficējas ar lapu tīklplankumainību. Tai ir iespējama inficēšanās ar putošo melnplauku, tāpēc sēklu nepieciešams kodināt ar pret šo slimību iedarbīgu kodni.

Šķirne piemērota audzēšanai konvencionālajā lauksaimniecībā. Izmantojot paaugstinātas mēslojuma devas, pastāv veldrēšanās risks. Šķirnes graudi piemēroti izmantošanai galvenokārt lopbarībā.

            Šķirnei ir uzsākta sākotnējā sēklaudzēšana un šogad tiek plānots iegūt pirmo izlases kategorijas sēklas materiālu, ko, nākamajos gados pavairotu, varēs piedāvāt lauksaimniekiem. No pirmā ražošanas izmēģinājuma pagājušajā gadā ir saņemtas pozitīvas atsauksmes.

 

Publicēts žurnālā Agrotops 2016.g.

Pievienots 12/07/2016