Skip to main content

Apstiprinās kailgraudu miežu šķirnes ‘Kornelija’ graudu izmantošanas potenciāls pārtikas industrijā

Image author: No AREI arhīva

Noslēgusies rūpniecisko pētījumu rezultātu apkopošana ERAF projekta «Kailgraudu miežu šķirne 'Kornelija' - augstvērtīga pilngraudu izejviela nišas un funkcionālo  produktu izstrādei» Nr. KC-PI-2017/43 ietvarā, kas apliecina šķirnes ‘Kornelija’ graudu izmantošanas potenciālu pārstrādei pārtikas industrijā.

Kailgraudu miežu šķirnes ‘Kornelija’ graudiem ir unikāls ķīmiskais sastāvs un izcila diētiska vērtība, tā, salīdzinot ar citām miežu šķirnēm, vienlaikus ir gan augstvērtīgs proteīna, gan šķiedrvielu (īpaši beta-glikānu) avots.

Šķirnes ‘Kornelija’ graudi satur vidēji 15% proteīna (no tiem 25% ir neaizstājamās aminoskābes) 2,4% tauku, 60% cietes, 22% šķiedrvielu, tostarp 5% beta-glikānu un 240 mg/100g fenolu savienojumu. Šīs šķirnes mieži vienlīdz labi izaug ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā un Lietuvā. 

Pārtikas tirgū tā ir augstvērtīga graudaugus saturošu funkcionālo pārtikas produktu ražošanai.

korn

 ‘Kornelija’ šķirnes graudi ir piemēroti, lai pilnveidotu klasisko produktu pārslu, grūbu, maizes ražošanu, izmantojami jaunu nišas tirgum paredzētu produktu recepšu radīšanai jo (īpaši cilvēkiem, kuriem jāievēro specifiskas diētas), kā arī jaunu (inovatīvu) funkcionālu pārtikas produktu – mušļu, enerģijas batoniņu, dzērienu u.c. recepšu izstrādei. 

Projekta ietvarā ir izstrādātas kailgraudu miežu šķirnes ‘Kornelija’ tirgus apguves vadlīnijas graudu pārstrādātājiem un pārtikas graudu audzētājiem.

Vairāk informācijas: www. kornelija.lv

korn

eraf

Submitted on: 28/12/2020