Skip to main content

RIGONDA

rigonda

Izveidošana

 

Izcelsme:

‘Dina’ / ‘Monta’

Uzturētājs un selekcionāru tiesību pārstāvis:

Agroresursu un ekonomikas institūts

Šķirnes autori:

I. Skrabule

Reģistrēta:

2018.

Šķirnes aizsardzības periods 2048.

Morfoloģiskais raksturojums:

Cers stāvs, augsts. Aplapojums spēcīgs
Lapas vidēji lielas
Ziedi – balti. Zied bagātīgi
Bumbuļi apaļi ovāli, daudz lielo (>50mm) bumbuļu – 25-70% ražā
Miza gaiši dzeltena, mīkstums gaiši dzeltens

Saimnieciskais raksturojums:

Agra
Gatavošanas tips –  mazmiltaini, AB
Garša – laba
Cietes saturs – vidējs

Izturība pret slimībām:

Kartupeļu vēzis (Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.) D1 – izturīga
Nematodes (Globodera rostochiensis) Ro1, Ro3, Ro4 –izturīga
Parastais kraupis (Streptomyces scabies (Thaxter) Waksman and Henrici) – relatīvi izturīga.
Lakstu puve (Phytophthora infestans (Mont.) de Bary)– vidēji izturīga, satur izturību noteicošu gēnu R3 pret lakstu puves rasi 3
Vīrusslimības – vidēji izturīga.

Izmantošana: Pārtikai, agrai ražai
Bioloģiski aktīvo vielu saturs bumbuļos: Vitamīns C – 10-14 mg/100g, Vitamīns B1 – 0.09-0.129 mg/100g, vitamīns B2 – 0.02-0.2 mg/100g

Audzēšana:

Ieteicama iekoptās mālsmilts un smilšmāla augsnēs
Var audzēt bioloģiskjā lauksaimniecībā

Informācijai:

Ilze Skrabule

rigonda