Skip to main content

Kailgraudu mieži bioloģiskajai lauksaimniecībai GUNIKA

Kailgraudu biomieži GUNIKA

Līnija izveidota Priekuļos, selekcija veikta bioloģiski sertificētos laukos 2010.-2021.g. AVS un SĪN testi sekmīgi veikti 2022.-2024.g. 

Krustošana veikta 2010. gadā, krustojot divas Priekuļu kailgraudu miežu līnijas (PR-4675/PR-3974 (līniju izcelsme attiecīgi Lawina/Azhul/3/Merlin/Sw-1291//Danuta un CDC Freedom/Idumeja//Sw-1291)), ietverts izejmateriāls no ASV, Kanādas, Vācijas, Zviedrijas un Latvijas.

Galvenās vērtīgās īpašības:

  • graudu kvalitāte – rupji, gaišas krāsas graudi ar paaugstinātu beta-glikānu, proteīna, aminoskābju, cietes u.c. savienojumu saturu

  • ģenētiska izturība pret slimībām - putošo melnplauku un miltrasu

  • raža salīdzinoši labāka sliktākos (mazāku ražas līmeni nodrošinošos) audzēšanas apstākļos (adaptācija nelabvēlīgiem audzēšanas apstākļiem)

  • labi rezultāti pēc bioloģiskajai l/s nozīmīgām pazīmēm – konkurētspēja ar nezālēm, slāpekļa izmantošanas efektivitāte, agrīnums

Vērtējot pēc SĪN metodikas bioloģiskos apstākļos par 7-8 ballēm pārsniedz standartšķirni ‘Irbe’. 

Iespējamie riski/problēmas:

  • var nebūt pietiekami ražīga augstāku ražas līmeni nodrošinošos konvencionālos/ bioloģiskos apstākļos, tur pastāv veldrēšanās iespēja

  • iespējama vidēja inficēšanās ar lapu tīklplankumainību, atrasti nedaudz ar cieto melnplauku inficējušies augi



 

Morfoloģiskais raksturojums:

Augi vidēji gari – gari (vidēji par 7 cm pārsniedz ‘Irbi’)

Ceri samērā stāvi, vārpas vidēji garas, vidējs graudu skaits vārpā. 

Saimnieciskais raksturojums:

Agrīna (vārpo 4 d. agrāk nekā ‘Irbe’, 3 d. vēlāk nekā ‘Kornēlija’), ienākas līdzīgi kā ‘Irbe’, 6 d. vēlāk nekā ‘Kornēlija’.

Piemērota bioloģiskajai saimniekošanas sistēmai, īpaši pie zemu ražas līmeni nodrošinošiem apstākļiem.

Raža izmēģinājumos Priekuļos bioloģiski 1.0-2.6 t/ha (vidēji 2.1 t/ha), 103-128% no standartšķirnes ‘Irbe’. Stendē bioloģiski 2.7-3.1 t/ha (85-130%), Viļānos bioloģiski iegūts 2.76 t/ha (110%) Jogevā Igaunijā 2.2 – 2.9 t/ha (120% no ‘Irbes’).

Konvencionāli Priekuļos raža iegūta līdz 4.3 t/ha (89-94% no ‘Irbes’), Stendē 3.6 t/ha, Jegevā Igaunijā – 4.9 t/ha.

Spēj labi konkurēt ar nezālēm un uzņemt un izmantot augsnē esošo slāpekli.

Graudu kvalitāte:

Augsta 1000 graudu masa (vidēji 47.3 g, par 7.5 g pārsniedz ‘Irbi’).

Augsta graudu tilpummasa (vidēji 803 g/l). Plēksnes kulšanas laikā salīdzinoši labi atdalās no graudiem.

Graudu frakcionēšanā pēc izmēriem lielākā daļa ir rupjākie graudi (73% 2.5-2.8 mm un 24% 2.2-2.5 mm).

Graudi gaiši dzeltenā krāsā.

Proteīna saturs vidēji augsts (12.3-15.9%, vidēji par 1.3% pārsniedz ‘Irbi’), augsts lizīna un citu aminoskābju saturs.

Cietes saturs augsts (65.2%, vidēji par 1.6% pārsniedz ‘Irbi’).

Beta-glikānu saturs vidēji 6.7% (maksimāli 7.8%), par 2.2% pārsniedz ‘Irbi’.

Atsevišķos izmēģinājumos konstatēts paaugstināts polifenolu un tauku saturs.

Izturība pret slimībām:

Ģenētiski izturīga pret putošo melnplauku, inficēšanās ar cieto melnplauku ļoti maz. Izturīga pret inficēšanos ar graudzāļu miltrasu, iespējama vidēja inficēšanās ar lapu tīklplankumainību. 

Iespējama laba izturība pret rūsu.

Izmantošana:

Graudi izmantojami galvenokārt veselīgai pārtikai.

Iegūstamas rupjas, gaišas krāsas grūbas

Iespējama izmantošana arī lopbarībā (putniem var nebūt piemērota dēļ paaugstināta beta-glikānu satura)

Audzēšana:

Piemērota audzēšanai bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā, īpaši nabadzīgākās augsnēs un nelabvēlīgākos apstākļos.

Pie augstāka ražas līmeņa iespējama veldrēšanās.

2025.gadā uzsākta izlases sēklas pavairošana