Skip to main content

AREI zinātnieki kartupeļu bumbuļos nosaka proteīnu – patatīnu

Image author: No AREI arhīva

AREI Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas zinātnieki adaptē un pielieto patatīna noteikšanas metodi kartupeļu bumbuļos.
Lai noteiktu patatīna relatīvo daudzumu kartupeļu genotipiem, tika apgūta čipu elektroforēzes analīžu metode. AREI Priekuļu daļas laboratorijā tika veikta kartupeļu bumbuļu paraugu sagatavošana un liofilizēšana. Kopējais olbaltumvielu saturs kartupeļos noteikts ar kartupBCA metodi. Vienlaikus apgūta tīra patatīna izdalīšanas metode, lai izdalīto vielu izmantotu patatīna molekulārās masas noskaidrošanai, lietojot konkrēto bioanalizatoru. Sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu “Silava”, relatīvais patatīna daudzums noteikts institūta laboratorijā ar bioanalizatoru. 
Kartupeļu proteīniem piemīt izcila bioloģiskā vērtība, kas tos padara par vieniem no augstvērtīgākajiem augu izcelsmes proteīniem. Pētnieki uzskata, ka proteīnu, kas ir kartupeļu bumbuļos, vērtība ir augstāka nekā sojas proteīniem un tuva proteīnu vērtībai, kāda piemīt olai. Lielākā proteīnu grupa kartupeļos ir patatīns un tā izomēri. Patatīna loma gan kartupeļu augšanā un uzglabāšanā, gan kā pārtikas proteīnam tiek pētīta vairākās pasaules valstīs – Čehijā, Spānijā, Francijā, Ķīnā un citur. 
Patatīna noteikšana Latvijā audzētos kartupeļos ir veikta pirmo reizi un turpmāk tiks noskaidrota tā relatīvā daudzuma saistība ar genotipam piemītošo slāpekļa izmantošanās spēju. 

Pētījums tiek veikts Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo projektu programmas projekta “Slāpekļa izmantošanās spēja un proteīna kvalitātes aspekti kartupeļu šķirņu izveidē integrētajai un bioloģiskajai saimniekošanas sistēmām” ietvaros. Vairāk par projektu https://www.arei.lv/lv/projekti/2020/slapekla-izmantosanas-speja-un-proteina-kvalitates-aspekti-kartupelu-skirnu-izveide
flpp

Submitted on: 01/06/2021