Skip to main content

Projekta “Zināšanu pārnese un jaunu graudaugu produktu izstrāde” izpildes progress 01.11.2020.-30.04.2021.

Image author: No AREI arhīva

Turpinājās projekta “Zināšanu pārnese un jaunu graudaugu produktu izstrāde” ietvaros 2020. gadā izaudzētās miežu un griķu ražas testēšana laboratorijā, nosakot graudu ķīmisko sastāvu, kvalitāti un tehnoloģiskās īpašības, izvērtējot to piemērotību produktu ražošanai un veselīga uztura nodrošināšanai.

miezi

Kailgraudu miežu ražība variēja no 4.9 līdz 5.88 tha-1, ražīgākā bija līnija ST13053. Vērtējot kailo graudu īpatsvaru ražā pēc kulšanas, kailie graudi veidoja no 97.58 līdz 99.60% no ražas. Līdzās kailgraudu miežu šķirnēm ‘Irbe’ un ‘Kornelija’, vērtējām arī jaunās perspektīvās līnijas. Secināts, ka līnijas PR7347.1, graudi raksturojas ar augstu tilpummasu 83.1-83.2 kg/hl, proteīna saturu 13.9-15.6%, β– glikānu saturu 4.5-4.9%, kā arī visaugstāko tauku saturu starp vērtētajām šķirnēm 2.9-3.0%.


griki

 

Griķu ražību izvērtējot, konstatēja, ka 2020. gada veģetācijas sezonā tā starp šķirnēm variēja no 1.62 tha-1 (Lileja) līdz 3.02 t ha-1 (Nojas). Izvērtējot griķu bioķīmisko sastāvu, noteikts, ka griķi satur 13.1-14.5% proteīna, 2.5-2.7% tauku, 67.7-71.5% cietes, kopējo fenolu saturs 425-468mg/100g. Vērtētajām šķirnēm graudu bioķīmiskais sastāvs būtiski neatšķirās.

 


Šobrīd, aprīļa beigās, ir veiktas augsnes analīzes, apstrāde, sagatavota četru šķirņu kailgraudu miežu – ‘Irbe’, ‘Kornelija’, ‘ST13053’, PR7347.1 un trīs griķu šķirņu ‘Aiva’, ‘Noja’ un ‘Lileja’ sēkla, lai iegūtu 2021. gada ražu turpmākajiem ražošanas eksperimentiem, jaunu veselīgu produktu gatavošanai no Latvijā audzētām izejvielām.

milzu

Projekta Nr.: 19-00-A01620-000068 
Vadošais partneris: SIA MILZU!
 

Submitted on: 28/04/2021