Pārlekt uz galveno saturu

Eiropas lauksaimnieku un kooperatīvu asociācijas seminārs

Attēla autors: No AREI arhīva

Ekonomikas pētniecības centra Lauku attīstības novērtēšanas daļas pētnieks Armands Vēveris š.g. 9.aprīlī piedalījās Eiropas lauksaimnieku un kooperatīvu asociācijas Copa & Cogeca rīkotajā seminārā par ADSI (apvidi ar dabas un specifiskajiem ierobežojumiem) maksājumu nākotni: “The future of Food and farming: The Role of the Areas Facing Natural or other Specific Constraints”. 

Pasākumā piedalījās ES dalībvalstu lauksaimnieku organizāciju, Eiropas Komisijas, zinātnisku institūciju pārstāvji, vairāku dalībvalstu pastāvīgie pārstāvji ES u.c. dalībnieki. 

Pasākumā prezentācijas sniedza triju valstu (Somijas, Austrijas un Latvijas) pārstāvji, demonstrējot ADSI atbalsta ietekmi uz lauku attīstību. Latvijas situāciju prezentēja A.Vēveris, sniedzot informāciju par pētījumu rezultātiem, kuri apliecina ADSI nozīmi attiecīgo teritoriju lauku saimniecību ekonomikā un zemes izmantošanā. Semināra dalībnieki tika iepazīstināti ar ADSI un agrāko MLA teritoriju izvietojumu Latvijā, atbilstības kritērijiem, maksājuma apmēriem, un konstatēto pozitīvo ietekmi uz LIZ izmantošanu ilgākā laika posmā, kā arī uz standarta izlaidi (dalījumā pa ADSI kategorijām). Tika prezentēta arī ADSI atšķirīgā ietekme uz dažāda lieluma lauku saimniecībām, kā arī šo maksājumu salīdzinoši labākā pieejamība mazajām saimniecībām salīdzinot ar citiem LAP pasākumiem, ņemot vērā vienkāršākus nosacījumus. Prezentācijā atzīmēts, ka ņemot vērā maksājumu nelielo apmēru, tiem nav pietiekami nozīmīgas ietekmes uz attiecīgo teritoriju kopējo attīstību.

A. Vēvera prezentācija: "The Benefits of the ANC Support for Rural Development Latvian case" pieejama šeit.

Pievienots 23/04/2018