Pārlekt uz galveno saturu

JAUNUMS - Ziemas kvieši 'BRENCIS'

Attēla autors: No AREI arhīva

Ziemas kviešu šķirne ‘Brencis’
 (‘Pegassos’ /‘Pamjati Fedina’)

AREI Stendes PC izveidotā ziemas kviešu šķirne ‘Brencis’ ir iekļauta Latvijas augu šķirņu katalogā no 2018. gada. Šķirnes autori: Vija Strazdiņa, Maija Ceraukste, Valentīna Fetere.

Vidēji agrīna, veģetācijas periods 1-2 dienas īsāks, salīdzinot ar šķirni “Skagen”. garstiebraina (90 – 100 cm), ar garām, vidēji blīvām vārpām. Vārpas galos ir nelielas akotveida pārveides. Cers ir pusstāvs vai daļēji stāvs, lapu plātni klāj stipra vaska apsarme. Ziemcietīga, pavasarī strauji ataug, labi cero, potenciālā graudu raža ir 11-12 t ha-1, vidēji veldres un slimību izturīga. Graudi rupji, izmantojami pārtikai un lopbarībai, piemērota audzēšanai konvencionālajā saimniekošanas sistēmā.
Vēlams audzēt velēnu karbonātaugsnēs vai velēnu vāji podzolētās, trūdvielām bagātās SM un MS augsnēs ar vāji skābu vai neitrālu reakciju (pH> 6.5-7.0). Ieteicamās mēslojuma devas: N150-170 P100 K120. Ar slāpekļa mēslojumu bagātās augsnēs jālieto augu augšanas regulatori. Sējai jāizmanto tikai kodināti graudi, izsējas norma 450 dīgtspējīgas sēklas m-2. Sējot septembra sākumā, un, nodrošinot labi sagatavotu ar barības vielām bagātu augsni, izsējas normu var samazināt (380 - 400 dīgtspējīgas sēklas m-2). Šķirne ir vidēji ieņēmīga pret kviešu slimībām, to ierobežošanai jālieto fungicīdi. 

Pievienots 14/05/2018