Skip to main content

Noderīgi zināt

Graudaugu produkti ir bagāti ar vielām, kas ir vitāli nepieciešamas cilvēka veselības un fizisko spēku uzturēšanai. Cilvēka organismam nozīmīgas ir gan graudu olbaltumvielās esošās aminoskābes, lipīdos esošās nepiesātinātās taukskābes, gan ciete kā enerģijas un spēka avots. Cilvēkam svarīgi ir arī tie savienojumi, kas  nodrošina organisma funkcionēšanas kvalitāti – šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas u.c...
Lai ar uzturu uzņemtu visu organismam nepieciešamo, dietologi ikdienā iesaka lietot dažādus produktus, jo neviens produkts nav tik universāls, lai nodrošinātu visu cilvēkam nepieciešamo. No kopējās uztura normas graudaugu (kviešu, rudzu, miežu, auzu, griķu, rīsu u.c.) produktiem ikdienā būtu jāsastāda ap 40%.  Statistikas dati liecina, ka Latvijā patērējam vien ap 70% no vēlamā daudzuma, pie tam lielākā daļa no šiem produktiem ir  rafinēto „balto” miltu izstrādājumi.
Cilvēka uzturam un īpaši augu valsts diētai ir svarīga loma dažādu  slimību profilaksē. Piemēram, Āzijas valstu iedzīvotājiem, kas uzturā vairāk lieto rīsus un citus graudaugu produktus, saslimšana ar vēzi ir daudz retāka, nekā Eiropā un ASV.  Latvijā vidējais maizes un to izstrādājumu patēriņš pa gadiem aizvien samazinās. Kāpēc?

  • Kas mudina cilvēku mainīt gadsimtiem ierastos ēšanas paradumus?
  • Vai graudaugu produkti vairs nespēj iepriecināt cilvēka garšas kārpiņas?
  • Vai mūsdienu cilvēkam pietiek zināšanu par graudu vērtīgajām īpašībām? 

Latvijas lauksaimnieki ir kļuvuši pasaulē pazīstami labību audzētāji un veiksmīgi graudu eksportētāji. Un kaut vai tāpēc vien - Latvijas iedzīvotājiem būtu svarīgi novērtēt pašu izaudzētā vērtību, lai, rūpējoties par savu un savas ģimenes veselību, maksimāli izmantotu visu labo, ko graudu produkti var dot cilvēkam.
 
Materiāls sagatavots ERAF līdzfinansētā projekta „Vietējās izcelsmes graudaugu sugu potenciāla izvērtēšana un šķirņu iegūšana izmantošanai īpašās diētas produktu ieguvē” (Nr. DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/083) ietvaros.